Sarajevo najzagađeniji grad

293

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH jutros je povišena i predstavlja opasnost za sve građane, a ubjedljivo najzagađeniji su Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 508, i Ilijaš 457, podaci su sa internet stranice “Zrak.ekoakcija”.

Ukoliko indeks prelazi 300 smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

– Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, lica s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom – nevedeno je na sajtu.

Opasan indeks kvaliteta vazduha, ali sa nešto nižim vrijednostima, jutros u sedam časova izmjeren je u Zenici 324, Kaknju 302, Lukavcu 301, što je okarakterisano kao veoma nezdrav i opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana.

Veoma nezdrav vazduh jutros je bio Tuzli sa indeksom kvaliteta vazduha 248 i Goraždu 152, dok je u Banovićima izmjereno 83.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federacije BiH, rečeno je u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA