SAD: Na crnoj listi još 12 ruskih špijuna

291

Vašington je na crnu listu dodao još 12 ruskih špijuna i agencija Rusije.

Stejt department i Ministarstvo finansija i trezora objavili su da su sankcije uvedene pojedincima i agencijama za špijunažu zvanične Moskve zbog ruskog miješanja u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine, kao i u još nekim zapadnim državama.

U objavi Stejt departmenta nije navedeno o kojim se pojedincima i agencijama radi, mada je precizirano da svi kažnjeni rade u Glavnoj obavještajnoj agenciji (GRU).

Osim zbog nastojanja da se utiče na ishod predsjedničkih izbora u SAD prije dvije godine, sankcionirane su i osobe i agencije koje su bile umiješane u upotrebu bojnih otrova u Velikoj Britaniji, prilikom pokušaja likvidacije Sergeja Skripalja, nekadašnjeg ruskog špijuna i njegove kćerke.

Uz zabranu ulaska u SAD, sankcionisanima je zamrznuta sva imovina koju posjeduju u SAD, a američkim državljanima i firmama zabranjeno je poslovanje s kažnjenim špijunima.

– Nećemo tolerisati nastojanja da se neko miješa u naš demokratski proces i bićemo uvijek uz naše saveznike, a protiv ruskih subverzivnih i destabilizirajućih aktivnosti. Nastavićemo raditi s našim saveznicima i partnerima i poduzimati zajedničke akcije kao odgovor na neodgovorne i štetne aktivnosti koje Rusija i njene obavještajne agencije poduzimaju – navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA