Sabor usvojio deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

354

U Hrvatskom saboru većinom glasova usvojena je danas Deklaracija o položaju Hrvata u BiH.

Za Deklaraciju je glasao 81 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Prethodno je hrvatska Vlada na telefonskoj sjednici dala saglasnost za prihvatanje pojedinih amandmana na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Poslanik GLAS-a u Saboru i bivši ministar inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić okarakterisala je deklaraciju kao stav HDZ-a BiH o BiH i ocijenila da je ovo direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, te da je takvo ponašanje direktno protiv ugleda, uticaja i interesa Hrvatske.

Poslanik HDZ-a BiH u Hrvatskom saboru Željko Raguž rekao je da je “potpuno legitimno miješati se u prilike u BiH, budući da se zvaničnici u BiH javno deklarišu da žele ići evropskim putem”.

– Hrvatska treba prestati da okreće glavu od BiH. Hrvatska je svjesna konteksta u kom se nalazi hrvatski narod, treba otvarati pitanja o položaju Hrvata u toj zemlji – istakao je Raguž.

Poslanik SDSS-a u Saboru Milorad Pupovac rekao je da mu se ne sviđaju reakcije izabranih članova Predsjedništva BiH na svoje protivkandidate i njihove kritike na račun Hrvatske, ali da to važi i za drugu stranu.

– BiH unutar sebe treba da raspravi stvari koje ima da raspravi. Mi bismo kao zemlja bili kredibilniji kada bismo postupali u vlastitim okvirima onako kako pozivamo da se postupa u BiH – dodao je Pupovac.

Poslanik Živog zida i SNAGA u Saboru Ivan Pernar citirao je riječi prvog predsjednika HDZ-a BiH Stjepana Kljuića koji je rekao da je Zagreb najveći krvnik hrvatskog naroda u BiH, a da ih je Sarajevo dokrajčilo – što je drugi par rukava.

– Neko će reći da Zagreb nije kriv za stradanje Hrvata u BiH, a ja ću reći odgovorno da jeste. Hvatska se trebala umiješati u prilike u BiH, ali ne na ovaj način. Srbija se trebala umiješati u prilike u BiH, ali ne na ovaj način – dodao je Pernar.

Ante Babić, poslanik HDZ-a, problematizovao je to što u BiH nema kanala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru, prenose mediji.

Rasprava poslanika u Hrvatskom saboru o položaju Hrvata, održana 12. decembra, okarakterisana je kao polemika između dvije ključne kategorije: one koji na izborima imaju i one koji nemaju podršku hrvatske dijaspore, kako Hrvatska tretira Hrvate u BiH.

Na dvadesetak stranica Deklaracije navodi se, između ostalog, da je hrvatski član Predsjedništva BiH po treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće pa čak i da svi Hrvati u BiH glasaju za drugog kandidata, a što je, kako se navodi, suprotno duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ponovljena je podrška suverenitetu BiH i saradnji Hrvatske s njom, ostvarenju funkcionalnosti BiH i njenom putu prema EU, daje se podrška naporima u pravcu izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, koje trebaju osigurati harmonizaciju odnosa njena tri konstitutivna naroda i ravnopravnost svih građana, te osigurati jednostavnost, transparentnost, upravljivost i ekonomičnost unutrašnjeg uređenja BiH, prenosi Radio “Slobodna Evropa”.

Hrvatski sabor Deklaracijom traži i od predstavnika Republike Hrvatske da koristi sve instrumente koje joj stoje na raspolaganju kao potpisnici Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma da ukaže na kršenje tih sporazuma, na negativne posljedice koje su u međuvremenu nastupile kako za položaj hrvatskog naroda u BiH, tako i za samu BiH.

Deklaracija poziva institucije Hrvatske da nastave zagovarati i podržavati hitne promjene koje će osigurati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana BiH i da intenziviraju pomoć institucijama od strateškog značaja za hrvatski narod u BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA