Rusija i Kina prave protivtežu SAD-u i NATO-u: Da li je na pomolu “Istočna Antanta”?!

507
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Rusija i Kina formiraju “Istočnu Antantu” koja može da se suprotstavi SAD i NATO-u, prenose američki mediji.

U komentaru američkog lista Hil navodi se da je nepovjerenje prema SAD jače od nekih neriješenih pitanja između Moskve i Pekinga.

Zapad smatra da u odnosima Rusije i Kine ima mnogo prepreka koje im neće dozvoliti da uspostave snažan savez. Primjeri za to su istorijsko uzajamno neprijateljstvo i teritorijalni sporovi, kao i suparništvo za uticaj u Centralnoj Aziji.

Glavna prednost saradnje te dvije zemlje jeste to što nijedna od njih ne predstavlja egzistencijalnu prijetnju za drugu državu. Rusija i Kina nemaju namjeru da nameću jedna drugoj svoj državni poredak, ali su konkurenti zbog suvereniteta nad određenim teritorijama, kao i u oblasti eksploatacije resursa.

“Hil” navodi da su Rusija i Kina bivše imperije koje sebe smatraju “žrtvama igara zapadnih država”. Peking i Moskva žele da stave tačku na američku vladavinu svijetom i osiguraju ekonomski rast i bezbjednost svojih država.

Možda je vrijeme da se postavi pitanje ne da li Moskva i Peking mogu da stvore savez, već da li on već postoji i koliko jak može da postane – navodi se u pomenutom tekstu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA