Revolucija: Električni zavoji ubrzavaju zarastanje rana

559

Naučnici već duže vremena znaju da elektricitet ubrzava zarastanje površinskih rana, ali su izvori energije pacijente do sada obično držali vezane za uređaje za elektroterapiju.

To bi moglo da se promijeni u bližoj budućnosti, pa bi elektroterapija mogla da postane jednostavna kao i tradicionalno korišćenje zavoja.

Tim naučnika iz Amerike i Kine kreirao električne zavoje koji se samostalno napajaju, a koji su jednostavni za nošenje isto kao i obični. Zavoji u svom sklopu imaju sićušne elektrode koje napajaju nanogeneratori, a koji se aktiviraju pokretima tijela.

Naučnici su primijetili da električni puls formiran na ovaj način ubrzava zarastanje rana, tako što stimuliše aktivnost ćelija i proizvodi dodatne biohemijske materije koje su takođe zaslužne za ubrzavanje procesa ozdravljenja.

Zavoji testirani u laboratorijskim uslovima pokazali su izuzetne rezultate. Rane kojima je primjenom tradicionalnih načina tretiranja bilo potrebno dvije nedelje da zarastu, uz pomoć električnih zavoja zarastale bi za samo tri dana.

Po završetku testiranja na svinjskoj koži (sličnoj ljudskoj), naučnici planiraju testiranje na ljudima. Kreatori novih zavoja obećavaju da oni neće koštati mnogo više od tradicionalnih, budući da proces proizvodnje nije skup, kao i da bi vrijeme oporavka u bolnici bilo mnogo kraće nego danas.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA