Protesti u Budimpešti: Građani protiv Orbanovog Zakona o radu (FOTO)

428

U Budimpešti je danas protiv novog Zakona o radu i rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana, protestovalo preko 10 000 građana.

Protesti nose naziv “Srećan Božić gospodinu premijeru” i četvrti je po redu, u posljednjih sedam dana, koji organizuju ljevičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, prenosi Rojters.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je “sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža (Džordža) Soroša”.

Početkom mjeseca, vlada Viktora Orbana je primorala Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku, u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorošem, liberalom mađarskog porijekla.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane. Na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo “Nemoj da kradeš”.

– Vlada nas ignoriše, nas radnike. Moramo da podignemo glas i odgovorimo – rekao je Tamaš Sekeli, zamjenik predsjednika Udruženja sindikata Mađarske.

Novim zakonom o radu poslodavcima je dozvoljeno da traže do 400 prekovremenih sati rada godišnje, zbog čega su ga kritičari nazvali “Zakon za robove”.

Vlada je takođe usvojila zakon za uspostavljanje novih administrativnih sudova koji će odgovarati vladi i nadgledati osjetljiva pitanja poput izbornog zakona, protesta i pitanja korupcije, pa su, u vezi sa tim na današnjem protestu demonstranti nosili slogane sa porukom “Nezavisno sudstvo”.

Britanska agencija napominje da je Orban često ulazio u sukob sa Briselom gradeći u svojoj zemlji sistem za koji kritičari tvrde da je autokratski i povećavajući kontrolu nad sudstvom i medijima.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, navodi se, upozoravaju da je novi zakon o sudovima najnoviji vid urušavanja demokratskih institucija pod Orbanovom vladom koji je došao na vlast 2010. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA