Pritisak na SPC: Protjeruju 30 monaha i monahinja iz Crne Gore!

524

Crna Gora namjerava da protjera više od 30 monaha i sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Sa članovima njihovih porodica, riječ je o pedesetak građana koji rade u ovoj državi.

Pod velom propisa koji regulišu prijavu boravišta, zvanična Podgorica zatvara vrata državljanima Srbije koji prema domaćim zakonima ne ispunjavaju uslove da žive i obavljaju vjersku službu u ovoj državi. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poručuju da svi pravni lijekovi nisu iscrpljeni i da borba za status još traje.

Da se sprovodi nasilno proterivanje nepodobnih građana više nego jasno ukazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Služeći liturgiju u Crkvi Svetog Spiridona u Đenovićima, mitropolit je upozorio da Crna Gora traži da pedesetak monaha, monahinja i njihovih rođaka napusti ovu državu!

– Nasljednici bratoubica i bogoubica sad, u 21. vijeku, progone one koji nisu rodom iz Crne Gore. Nikada se to nije događalo, ni pod jednom okupacijom, a danas se to dešava. To moram da kažem i neka to čuju svi na koje se odnosi – kazao je mitropolit tokom liturgije u Đenovićima.

Progon srpskih sveštenika, monaha i članova njihovih porodica u Crnoj Gori traje već više od osam godina, a pod udarom propisa režima Mila Đukanovića nalaze se klirici SPC koji nisu rođeni u Crnoj Gori, već svoj status rješavaju prijavom boravišta u ovoj državi.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kaže da je u središtu novog progona tridesetak monaha, sveštenika i članova njihovih porodica koji su do ove godine imali uredno regulisano boravište u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova ovaj status im nije produžilo.

Nastavlja se pritisak

Progon klirika SPC nastavak je represije Đukanovićevog režima prema Srbima u Crnoj Gori i srpskom narodu u cjelini, smatra istoričar Aleksandar Raković, koji se nedavno našao na crnoj listi srpskih intelektualaca nepoželjnih u Crnoj Gori.

– Crna Gora gradi novi nacionalni identitet po ugledu na hrvatski. Prije nekoliko dana smo čuli da je riječ o “crnogorskom domovinskom identitetu”, koji se čak i zove kao hrvatski. U njemu jednostavno za Srbe, nema mjesta. To objašnjava represiju i progon sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske – naglašava Raković.

Crkva stvorila državu

Problem sa boravištem klirika SPC koji nisu rođeni u Crnoj Gori ogoljen je 2011. godine, kada su državna vrata zatvorena grupi od osamdesetak monaha, monahinja, sveštenika SPC i članova njihovih porodica. Iza propisa koji regulišu trajni, odnosno, privremeni boravak u najmlađoj evropskoj državi tada je provijavala zvanična politika koja, zahtijevajući preregistraciju Mitropolije crnogorske-primorske, nije prihvatala SPC kao punopravnu domaću vjersku zajednicu. Sa argumentom da je u Crnoj Gori Crkva stvorila državu, i da je prirodno starija od nje, Mitropolija se do danas nije registrovala pred državnim organima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA