Priština optužila BiH i Srbiju za hakerske napade

372

Prištinski mediji su danas izvijestili o navodno najvećem sajber-napadu na prištinske institucije za koje se tvrdi da su došli iz Srbije, BiH i dijela Makedonije.

“GazetaExpres” onlajn piše da je vlada Kosova zatražila od američke Amasade u Prištini da ih informiše o ovom navodno velikom hakerskom napadu, dok “Koha” prenosi izjavu direktora Agencije za infirnaciono društvo, Kujtima Gashija, koji kaže da je to bio samo bezuspješni pokušaj napada, koji je uspješno spriječen.

– Danas je došlo do sajber napada na elektronske adrese kosovskih institucija. Napadnute su i adrese diplomatskih misija. Napad je došao iz Srbije, Bosne i Hercegovine i dijela Makedonije. Svi ovi napadi su spriječeni – rekao je Gashi i dodao da nije nanijeta nikakva šteta.

Gaši je rekao i da je navodni cilj tog napada bio bezuspješni pokušaj blokade elektronske pošte prištinskih institucija.

– Nijedan elektronski sistem kosovskih institucija nije preuzet pod kontrolu. Za sada nema razloga za brigu. Ovo je masovni napad, direktno od nepoznatih osoba i dolazi uglavnom iz Srbije i Bosne i Hercegovine – rekao je on za Kohu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA