Priroda i društvo: Pet novih hidroelektrana na Ugru

426

Na rijeci Ugar uskoro će biti izgrađeno još pet hidroelektrana i time će ova rijeka biti u potpunosti ugrožena. Na Ugru trenutno postoje dvije male hidroelektrane i one su gotovo isušile korito ove rijeke. Sa sedam hidroelektrana Ugar nema nikakve šanse.

Ovo za SC kaže Jelena Ivanić iz banjalučkog Centra za zaštitu životne sredine. Ona dodaje da postojeće dvije male hidroelektrane na Ugru rade nekoliko godina i da su one promijenile kvalitet i količinu vode u ovoj rijeci.

– Nemamo još konkretnih podataka u koliko je mjeri ugrožen biljni i životinjski svijet, ali je više nego jasno da je rad tih hidroelektrana naškodio svima koji zavise od rijeke Ugar – kazala je Ivanić.

Ona dodaje da će tri nove hidroelektrane imati snagu veću od deset megavat časova, a da će dvije biti manjeg kapaciteta. To je, ističe ona, zloupotreba prirodnih resursa u korist krupnog kapitala.

– Ugar ne može da izdrži još pet hidroelektrana, pogotovo ne ako će tri biti većeg kapaciteta. Stradaće životinjski svijet prije svega, a pogotovo potočna pastrmka kojom je Ugar pun – dodala je Ivanić.

G. Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA