Prijedloge ministara još nisu dostavili DNS i SP

724
Radovan Višković

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti birani premijer i ministri trebalo bi da bude održana u ponedjeljak, a mandatar za sastav novog saziva Vlade RS Radovan Višković još nije dobio prijedloge DNS-a i SP-a za čelne pozicije u ministarstvima koja su im pripala.

Višković je juče potvrdio da stranke imaju rok do danas u podne da dostave kandidate za ministre, ne želeći da iznosi više detalja o dolazećem sastavu Vlade RS koji će predvoditi iz premijerske fotelje.

– Ekspoze je završen i predstaviću ga pred poslanicima u Narodnoj skupštini kada bude birana nova izvršna vlast – rekao je Višković koji je, od kada je imenovan za mandatara, podvlačio da niko od novoimenovanih ministara ne može biti siguran da će na poziciji ostati do kraja ovog mandata jer će garant ostanka biti rad i odgovornost.

Dvije šanse

Radovan Višković je ranije naglasio da će svaka stranka koja bude imala predstavnike u novom sazivu Vlade RS imati dvije šanse da zadrži resore, odnosno da predloži ljude koji mogu da iznesu povjereni posao.

Ako ni tada ne daju kvalitetan kadar, ministarstvo će im, kako je kazao, biti “oduzeto”.

Lider DNS-a Marko Pavić poručio je da će danas dostaviti prijedloge te stranke za nove ministre, ali nije htio da govori o imenima niti o broju resora koje će njihov kadar voditi u narednom periodu. Prvi čovjek SP-a Petar Đokić ni juče nije odgovarao na telefonske pozive, pa nismo uspjeli saznati da li su spremili prijedloge i za koje resore te kada će ih dostaviti.

Na strani skupštinske većine u Republici Srpskoj nakon oktobarskih izbora našli su se SNSD, DNS i SP, koji već duže godina čine vlast u Srpskoj, a kojima su se pridružili i Ujedinjena Srpska, grupa okupljena oko Obrena Petrovića, koji je izbačen iz SDS-a, NDP-a Dragana Čavića, koji je izašao iz opozicionih redova, te grupa okupljena oko budućeg Demokratskog saveza Nedeljka Čubrilovića.

Radovan Višković, koji je potpredsjednik SNSD-a, završio je nedavno konsultacije sa političkim partijama iz Narodne skupštine, a zeleno svjetlo dobila su i akta koja predviđaju promjene unutar Vlade RS.

I dalje će biti 16 ministarstava, a u foteljama treba da se nađe osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata. SNSD će imati najviše predstavnika, a dobar dio ministara bi mogao ostati u foteljama. To su ministar pravde Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić te Zlatan Klokić, čiji resor mijenja naziv u Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Najviše šansi za novog ministra finansija ima aktuelna direktorica Poreske uprave Zora Vidović, a Alen Šeranić će se iz fotelje ministra nauke i tehnologije preseliti na čelo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u kojem je ranije radio. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić treba da pređe u ministarsku fotelju, a direktor Agencije za informaciono društvo Srđan Rajčević da bude prvi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo jer se radi o novom resoru u Vladi RS.

Lejla Rešić (DNS) mogla bi ostati na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave, a njene stranačke kolege Neđo Trninić i Dragutin Rodić su u igri za ministra saobraćaja i veza. Novi ministar prosvjete i kulture RS trebalo bi da bude iz redova bivših DNS-ovaca koji su ostali uz Nedeljka Čubrilovića ili iz Ujedinjene Srpske. U redovima socijalista izvjesno je da će lider Petar Đokić ostati u Vladi, i to na čelu novog resora koji će pokrivati energetiku i rudarstvo. Nezvanično računaju da će zadržati resor rada i boračko-invalidske zaštite.

Poziciju očekuje i Ujedinjena Srpska, a prvi ministar privrede u RS trebalo bi da bude kadar NDP-a, i to iz Doboja.

Najveća poznanica je ko će dobiti Ministarstvo porodice, omladine i sporta te trgovine i turizma.

Kolegijum Narodne skupštine RS trebalo bi danas da utvrdi dnevni red i termin održavanja posebne sjednice, a Višković je obavijestio predsjednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića da je obezbijedio podršku većine za izbor Vlade Srpske. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 20. novembra dala Viškoviću mandat za sastav novog saziva Vlade RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA