Predstava “Žensko srce u šinjelu” osvojila i banjalučku publiku

347

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović proteklog vikenda po prvi put je odigrana u Republici Srpskoj.

Tako su životne priče Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja se iz Francuske vratila u Srbiju da pomogne svom narodu, objedinjene u jednom pozorišnom ostvarenju.

Pretpremijera predstave bila je u Prijedoru, nakon čega je i premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Generalni sponzor predstave bila je kompanija “Elta – Kabel”.

U režiji Mirjane Karanović, lik i djelo tri heroine Prvog svjetskog rata utjelotvorile su Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović.

– Negdje smo pokušali da pokažemo to neko žensko lice Prvog svjetskog rata, jer se u ratu uglavnom govori šta su radili muškarci, a eto mi smo se negdje posvetili ženama. Reakcije na predstave su vrlo dobre, zato što je predstava pravljena da bude iskrena i mislim da smo pošteno uradili posao – rekla je za Elta HD glumica Vesna Paštrović

– Te žene koliko su se borile u ratu, toliko se i danas bore za sebe. Tako da možemo da povučemo jednu paralelu da je svaka žena na svoj način jaka i hrabra. Milunka, Flora i Nadežda su toliko jake i velike žene da nije bilo lako da ih napravimo, i baš smo dosta radili. Ja sam ponosna jer smo izdržali to i napravili jednu ovakvu predstavu – zadovoljna je i Jovana Petronijević.

U ovom ostvarenju glumice igraju i po šest, sedam likova. Teške sudbine tri heroine Prvog svjetskog rata u ovom ostvarenju predstavljene su na nešto drugačiji način, unoseći u atmosferu dozu istrorije, savremene pristupe, vrhunsku glumu i naglašene emocije.

– Imamo istorijske scene koje govore kako su otišle u rat, regrutacija, u sred rata i onda njihove živote kako završavaju. Sve to ispričano je u jednom neobičnom kontekstu kroz tri glumice koje su došle na probu u današnje vrijeme da pripreme predstavu o Prvom svjetskom ratu. To je ono što je neobično, predstava u predstavi i što je publici zabavno – dodala je glumca Nina Grahovac.

U okviru društveno odgovornog poslovanja kompanija “Elta – Kabel” podržava različite projekte. Jedan od njih su i kulturna dešavanja, a samim tim i predstava “Žensko srce u šinjelu” čija je izvođenja u Srpskoj ova kompanija podržala kao generalni sponzor.

– Ova predstava “Žensko srce u šinjelu” zaista nam je bila interesantna i sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili poziv agencije “Venturo” koja je organizator. Predstava se održava prvi put u Republici Srpskoj, konkretno u Prijedoru i Banjaluci, tako da nam je i to bilo jako značajno. Sama priča, s obzirom na to da se ove godine obilježava godišnjica potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu i priča o tri heroine, jednostavno smo odlučili da uđemo u tu priču – potvrdila je Mileva Ninković Maličević, PR menadžer kompanije “Elta – Kabel”.

Premijernom izvođenju priče protakne istorijskim činjenicama, smijehom, suzama i dubokim utiscima u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovao je veliki broj posjetilaca. Predstava “Žensko srce u šinjelu” izvedeno je u sklopu obilježavanja 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA