Praznični vodič po mesnicama: Kako izabrati pravo meso?

223

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, a u vrijeme kada su građani zasuti informacijama o nekvalitetnom mesu iz uvoza nerijetko “obogaćenom” salmonelom, mnogi se pitaju kako prepoznati i gdje pouzdano kupiti dobar i zdrav komad mesa.

Naći dobar komad mesa očito je postalo lutrija, pogotovo u velikim trgovačkim lancima, gdje se kilogram svinjetine može naći po veoma niskim cijenama.

Evo na šta sve trebate obratiti pažnju prilikom kupovine određene vrste mesa:

Teleća jetrica

Ovo je poslastica koju građani rado kupuju, a ako je vidite u mesnici, znači da je i ostalo meso svježe. Jetrica se prodaje i konzumira svježa, pa je nije preporučljivo zamrzavati. Ako je zdrava, onda je čvrsta i krvava, a ako nije, po neugodnom mirisu sve će vam biti jasno.

Svinjski but pripremljen za sušenje

Ako je svjež, prepoznaćete ga po zdravoj rozoj boji te po mekoj i svjetloj koži. “Frišak“ komad ovog mesa još na nekim dijelovima zna biti krvav. Ako je koža čvrsta i žute boje, a meso tamno, onda je svinjetina stara.

Krmenadla

Ovaj dio svinjskog mesa nezaobilazan je na gotovo svakom roštilju, pa je posebno važno izabrati najbolje komade. Zdrave odreske prepoznaćete po čvrstoj koži, te svijetlorozoj boji i svježem izgledu. Ako je meso ljepljivo, sivkasto i osjeća li se neugodan miris, zaobiđite ga.

Juneća plećka bez kosti

Ako je zdrava i “friška“, u oči će vam odmah upasti zdrava, crvena, lijepa boja mesa i čvrsta tekstura. Primijetite li primjese sive ili crne boje, upitne je svježine.

Teleći orah

Ova delikatesa odlikuje se svijetlom bojom i čvrstinom te mirisom svježeg mesa. I u ovom slučaju vrijedi da primjese sive ili tamnije boje na mesu otvaraju sumnju da nije svježe. Mada, poznato je kako je teletina naručito osjetljiva i reaguje sa okolinom, pa ponekad meso zna dobiti boju podloge, što ne znači da je pokvareno.

Mljeveno meso

Najsigurnija opcija kada je nabavka mljevenog mesa u pitanju je ona kada ga mesar melje ispred vas. Sve drugo je nesigurno, naručito što meso jednom kad se usitni, ne može dugo stajati, te se treba potrošiti za jedan, maksimalno dva dana.

Biftek

Ovaj najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, koji se, više ili manje pečen, priprema na žaru, prije svega toga mora biti svjetlije boje i pun čvrstine. Ako je sive boje i pun vode, najvjerojatnije je bio smrznut.

Piletina

Piletina mora biti normalnog mirisa, svijetle boje, a ne smije biti tamna oko kosti i mlohava, jer to znači da je stara. Što se tiče puretine, obratite pažnju da su krila i prsa nježno roze boje, te da je karabatak malo tamniji, što je sasvim normalno i ne znači da puretina nije svježa. Zelenkasta boja puretine znači da je meso staro.

Neka uopštena pravila

Svinjetina ostaje svježa dva do tri dana, kao i teletina, dok goveđe meso može potrajati i do sedam dana. Sama zdravstvena ispravnost mesa koje se pušta u prodaju do dolaska u mesnicu trebala bi biti potvrđena veterinarskim kontrolama neposredno nakon smrti životinje. Dokaz o tome su žigovi na većim komadima mesa. Ako je riječ o svinjetini, žig sa slovom T znači da je meso testirano na trihinelu, a broj uz spomenuto slovo oznaka je kategorije mesa.

A kada meso iz klaonice stigne u mesnicu, na svakom se komadu može pročitati gdje je i kada određena životinja rođena, gdje je tovljena, gdje je i kada zaklana te do kada je rok upotrebe tog mesa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA