Poznata sva imena budućih ministara u Vladi RS

867
Vlada RS

Poznat je sastav nove Vlade RS, koja i dalje ima 16 ministarstava, iako su neka od njih reorganizovana.

Na čelu Ministarstva energetike i rudarstva, iako reorganizovanom, ostaće lider socijalista Petar Đokić. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vodiće i dalje Srebrenka Golić (SNSD), Ministarstvo saobraćaja i veza Neđo Trninić (DNS), Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić (SNSD), Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić (DNS), Ministarstvo pravde Anton Kasipović (SNSD) a Ministarstvo unutrašnjih poslova Dragan Lukač (SNSD).

Ministarstvo finansija vodiće aktuelna direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović (SNSD), što je SrpskaCafe prva najavila. Ministar privrede i preduzetništva biće Vjekoslav Petričević (NDP), ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić (SNSD), ministar trgovine i turizma biće Dragica Kovač iz Foče (DEMOS), ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić (Ujedinjena Srpska), a ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić (SNSD).

Duško Milunović biće ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS (SP), ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo biće Srđan Rajčević (SNSD), a ministrica porodice omladine i sporta Sonja Davidović (SP).

Radovan Višković
Radovan Višković

– Čuli ste ekspoze. Jedina mi je briga bila da li će grlo izdržati. Poslanici su dobili skraćenu verziju ekspozea. Bilo je prigovora zašto poslanici ekspoze nisu dobili u petak, ali to nije praksa nigdje u svijetu. Mogao sam da ga govorim, a ne da ga čitam. Jutros u deset časova sam svim poslaničkim klubovima dostavio ekspoze. Vidjećemo za četiri godine da li je ovo spisak lijepih želja – rekao je mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković.

On je dodao da postoji ekspoze od prije četiri godine i da se može uporediti da li je isti sa ovim.

– Više od mjesec dana sa timom stručnih ljudi sam radio na ovom ekspozeu. SNSD ima najveću odgovornost za ovu Vladu. Kompletan teret za bitisanje Srpske je u naredne četiri godine na leđima SNSD-a. Niko neće biti zaštićen u novoj Vladi. Mene će zanimati rad, kreativnost. Ekspoze ne moze obuhvatiti sav rad Vlade, a Vlada je institucija koja radi 24 časa dnevno. Ja sada ne znam kakvi su svi ministri u mom kabinetu, ali svima sam dao šansu. Od njihovog rada zavisi da li će biti ministri naredne četiri godine. Mene ima i po visini i težini i mislim da niko neće moći stati ispred mene i reći da sluša nekog drugog. Neka odmah ide kod nekog drugog – rekao je Višković.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da Radovan Višković ima dovoljno autoriteta i istakao da ce nova Vlada RS raditi timski na rješavanju mnogih problema.

– Važno je da Vlada RS ostvari dobru saradnju i sa Savjetom ministara BiH. Vazno je da srpski ministri u Sarajevu rade zajedno sa Vladom RS. U prošle četiri godine nije bilo tako. Nismo bili slozni. Gubili smo vrijeme na svađe i optužbe. Imamo dvotrećinsku vecinu za pokretanje veta srpskog clana Predsjedništva BiH. Imamo većinu i da blokiramo ovu zemlju ako treba – kazao je Mazalica.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović smatra da je nova Vlada RS sastavljena na osnovu poslovice “Hajde Bože što ih nađe, ali kako ih sastavi”. Odmah je uslijedila reakcija predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića koji je zaprijetio da će Vukanoviću oduzeti riječ.

– Ekspoze smo dobili dva sata prije početka zasjedanja, a to nije dovoljno vremena. U ovoj Vladi RS nema nijedan ministar iz Hercegovine. Je li Hercegovina dio RS? Mi se vozimo konjskim stazama kao stari Rimljani, a vi gradite autoput prema Prijedoru. Recite da nismo dio RS, pa da idemo u Crnu Goru ili da budemo samostalni – istakao je Vukanović.

On je dodao da Dragan Lukač nikako nije smio biti u Vladi RS, kao i Petar Đokić. Vukanović dodaje da ni Zlatan Klokić takođe ne smije biti ministar u Vladi RS.

– Imamo i ministra nepravde Antona Kasipovića. U kakvoj državi živimo? Ubice i kriminalci su slobodni, a hapse se oni koji prodaju kilogram duvana. Višković je na mudar način rekao da je prethodna Vlada radila katastrofalno – dodao je Vukanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA