Potvrđeno: Odlaže se glasanje o Bregzitu

328

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je poslanicima da odlaže za utorak zakazano glasanje o Bregzitu u parlamentu zbog neslaganja britanskih parlamentaraca koji prijete da će odbaciti predlog.

– Odlažemo glasanje za utorak – kratko rekla je Mej i novinarima.

Dodala je da su britanski poslanici i dalje protiv rješenja vezanog za uspostavljanje fizičke granice između britanske pokrajine Sjeverna Irska i Irske.

Britanska premijerka je rekla da je njen prijedlog sporazuma o razlazu Britanije i EU i dalje “najbolji sporazum o kojem može da se pregovara”.

Ona je pred članovima parlamenta rekla da je za svaki sporazum o Bregzitu potreban kompromis.

Sporazumu koji je Mej postigla sa EU protivi se značajan dio njenih konzervativaca, opozicione partije, laburisti i liberaldemokrate, kao i Škotska nacionalna partija, zbog čega su bile minimalne šanse da dogovor prođe britanski parlament.

Očekivalo se da će Mej pokušati da ubijedi poslanike da podrže dogovor sugestijom da bi sporni dio u vezi sa Sjevernom Irskom mogao biti promijenjen.

Evropski sud pravde danas je presudio da Velika Britanija jednostrano može odustati od odluke o Bregzitu, koja je uslijedila pošto je prije dvije godine u Velikoj Britaniji 51,9 odsto izašlih glasalo za izlazak, a 48,1 odsto za ostanak u EU.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA