Poskupljuje boravišna taksa u Banjaluci

417

Boravišna taksa u Banjaluci trenutno iznosi dvije KM, a početkom naredne godine ona bi mogla da bude 2,5 KM, ukoliko odbornici na sjednici Skupštine grada, zakazanoj za srijedu, 26. decembar, usvoje prijedlog izmjene Odluke o visini boravišne takse.

Zakonom je propisano da visinu boravišne takse određuje jedinica lokalne samouprave, uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore Republike Srpske, te da se visina boravišne takse kod ugostitelja koji pruža usluge smještaja u turističkom mjestu utvrđuje u rasponu od 2,5 KM do tri KM.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka Mladen Šukalo rekao je da u Turističkoj organizaciji očekuju da će se početkom 2019. godine boravišna taksa naplaćivati prema novoj kvoti.

On je naveo da prema Zakonu o turizmu boravišna taksa koja se prikupi po osnovu noćenja u banjalučkim ugostiteljskim objektima većim dijelom (80 odsto) ide lokalnoj turističkoj organizaciji, a da 20 odsto ide Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

– Ta sredstva namijenjena su za promociju turizma grada i povećanjem boravišne takse i povećanjem prihoda iz tih izvora biće unaprijeđen, kako u gradu Banjaluka, tako i Republike Srpske u cjelini – rekao je Šukalo i dodao da će se raspolagati sa više sredstava za promotivne aktivnosti.

Šukalo je podsjetio da je Banjaluka početkom novembra na pet godina dobila status turističkog mjesta, navodeći da je to donijelo mnoge pogodnosti, a da je jedna od njih upravo i mogućnost povećavanja boravišne takse.

On je rekao da se ove godine očekuje porast broja gostiju, ističući da se uvođenjem niskobudžetnih letova sa banjalučkog aerodroma očekuje da će biti puno više gostiju iz drugih evropskih zemalja, a ne uglavnom iz regiona kao do sada.

Šukalo je rekao da se očekuje da se trend rasta turističkog prometa u Banjaluci nastavi u 2019. godini i da će on dostići broj od 90 000 do 100 000 dolazaka, što će povećati i broj noćenja i turističku potrošnju u gradu.

Prema statističkim podacima, najveći broj turista u Banjuluku dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a onda i iz bližih evropskih zemalja Italije, Austrije, Njemačke.

– Sve više ima gostiju iz Rusije, povećava se i broj gostiju iz Turske – rekao je Šukalo i ponovio da se poboljšanom pristupačnošću letovima sa banjalučkog aerodroma očekuje da će udio gostiju iz daljih destinacija biti veći.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA