Policija privela 21 osobu prije početka protesta (VIDEO)

343

Policija je od jutros privela 21 osobu u glavnom gradu Francuske gdje je počelo okupljanje pokreta “Žutih prsluka”.

Mediji javljaju da su “žuti prsluci” krenuli od Trijumfalne kapije uzvikujući “Makron odlazi”.

Mnogo je manje demonstranata nego što ih je bilo prošle sedmice, a najupečatljivija slika su bezbjednosne snage.

Kako su najavili nadležni, 8 000 policajaca će voditi računa o bezbjednosti, a saopšteno je i da će mnogo brže hapsiti one koji budu razbijali i pljačkali.

“Žutih prsluci” navode da će kraj protesta biti kada sa vlasti ode Emanuel Makron.

Drugi tvrde da nisu došli da prave nerede, već da je policija ta koja vrši nasilje.

– Ulični protesti su jedini način, mi nemamo demokratiju u Francuskoj, ovo je diktatura – rekao je jedan od demonstranata.

Direktor pariske policijske prefekture Mišel Delpiješ izjavio je da će mjere bezbjednosti biti kao i prethodne subote i da je prema navodima na društvenim režama nekoliko desetina hiljada ljudi izrazilo spremnost da danas izađe na ulice uprkos pozivima da to ne čine u svjetlu ovonedjeljnog napada u Strazburu.

U Parizu će biti raspoređeno oko 8 000 pripadnika snaga bezbjednosti, a na području cijele Francuske oko 89 000.

Francuski mediji su prenijeli su da su oko Trijumfalne kapije žandarmi raspoređeni od jutros, kao i jedan vodeni top kod avenije Jelisejskih polja gdje su na ranijim protestima izbijali sukobi demonstranata i policije.

Ovog puta su kulturna i turistička zdanja otvorena, među kojima muzej Luvr, Ajfelova kula i ogromne robne kuće, pošto je počela pretpraznična groznica uoči Božića.

Pokret koji je spontano nastao na društvenim mrežama, od 17. novembra je mobilisan raznim akcijama u Francuskoj, a svake subote organizuje proteste u velikim gradovima.

Francuski predsjednik Emanuel Makron koji se nedavno obratio naciji i najavio određene ustupke građanima nezadovoljnim njegovom opštom politikom, nije uspio u potpunosti da ubijedi “žute prsluke” koji su najavili nastavak protesta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA