Uspješno testiranje hipersonične rakete Avangard najavilo je novu fazu u razvoju ruskog naoružanja.

RT je napravio izbor najmodernijih ruskih oružja koja ulaze u upotrebu u narednih godinu dana.

Avangard

Ministarstvo odbrane je 26. decembra, po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina, sprovelo uspješno testiranje lansiranja rakete Avangard sa poligona Dombarovski kod Orenburga.

Raketa je pogodila zamišljenu metu na Kamčatki, čime je test uspješno realizovan, što je dalo “zeleno svjetlo” za uvođenje tog kompleksa u arsenal ruske vojske.

Prvi puk sistema Avangard biće raspoređen na borbenu dužnost u Dombarovskoj diviziji sledeće godine.

Kindžal

Sistem Kindžal, u prevodu bodež, uspješno je testiran i već se nalazi u vojsci na jugu zemlje. Riječ je o avionskoj raketi koja može da nosi i nuklearne bojeve glave. Prema Putinovim riječima, Kindžal je neuhvatljiv za sisteme PVO i PRO, jer njihove rakete ne mogu da stignu njegove.

Visokoprecizna hiperzvučna raketa ima domet veći od dvije hiljade kilometara i može da nanese udare bez ulaska u zonu protivvazdušne i protivraketne odbrane protivnika.

Unaprijeđene podmornice klase Jasen

Ruska mornarica sljedeće godine dobija i prve modernizovane nuklearne podmornice klase Jasen, kao zamjenu za zastarjela sovjetska plovila. Glavna podmornica iz ove klase je u upotrebi od 2014, ali je u međuvremenu projekat značajno unaprijeđen. Prva podmornica Jasen M klase, Kazanj, biće porinuta čim se završe testiranja u vodi, a druga, Novosibirsk, tokom 2019. godine.

Novi “Bijeli labud”

Ove godine je prvi put poletio potpuno prerađeni Tu-160M2, koji se spolja ne razlikuje od svog prethodnika, ali će performanse popularnog “Bijelog labuda” biti značajno bolje i činiće osnovu ruske strateške avijacije za daleke letove.

U novom obliku motor će biti efikasniji za desetak odsto, što će omogućiti povećanje udaljenosti leta strateškog bombardera za gotovo hiljadu kilometara.

“Nevidljiva” tehnologija

Borej A je još jedna verzija savremenih ruskih podmornica, ali ona umjesto krstarećih raketa i torpeda nosi nuklearne rakete. U upotrebi su tri starija plovila ove klase, ali ruska mornarica sljedeće godine planira predstavljanje prve modernizovane podmornice klase Borej. Riječ je o “Knezu Vladimiru”, koji je nevidljiv za radare, a udobniji za posadu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA