Pazite da vam večerašnji doček ne prisjedne

998

Neumjerenost u jelu, a pogotovo u piću, tokom novogodišnje noći, može da pokvari doček i onima koji su se za njega vrlo brižljivo spremali.

Istraživanja pokazuju da tokom božićnih i novogodišnjih praznika prosječan Britanac popije 40 odsto alkohola više nego inače, a s obzirom na to da je nazdravljanje obavezan dio svake proslave, ni stanovnici sa ovih prostora vjerovatno ne zaostaju za ovom statistikom, samo što još niko nije zvanično prebrojao čaše koje isprazne tokom praznika. Dobro se i jede, pa mnoge i prije ponoći stigne dispepsija, odnosno problemi sa varenjem teške hrane.

Najjednostavniji savjet stručnjaka je – budite umjereni. Ali, kad vide trpezu sa nekoliko vrsta predjela, pa ruske i ostale salate, sarmu, pečenje, torte, mnogi ne mogu da odole.

Hrana

Stručnjaci su izračunali da samo za jedan dan praznika prosječna osoba unese oko 3 000 kalorija. To je za 1 000 kalorija više nego što je potrebno prosječnom muškarcu, i 1 200 više nego što bi trebalo da unese prosječna žena.

Iako bi mnogi bez računanja rekli da nema šanse da su toliko kalorija unijeli, kad se sve stavi na jednu tacnu, zapravo i nije mnogo: tri čaše slatkog bijelog vina sadrže 354 kalorije, dva parčeta čokoladne torte 564, samo u 100 grama prasećeg pečenja ima 364 kalorije, u čaši gaziranog soka i do 150, pa kad se proba malo od predjela, recimo kulena koji “dobro ide” uz piće i sadrži čak 530 kalorija u 100 grama, slanih rolata, sarme, lako se probije kalorijska “barijera”. Studije pokazuju da se većina ljudi tokom praznika ugoji dva do dva i po kilograma.

Zato se držite savjeta da ne morate da probate baš sve što je na trpezi. Izbjegavajte posebno suhomesnate proizvode, salate sa tijestom i majonezom, masno meso, gazirane sokove. Umjesto sitnih kolača ka kojima “ruka sama ide”, ograničite se na jedno tanko parče torte.

Piće

Iako vam je alkohol uslov za dobro raspoloženje, ipak se ograničite na par pića. Izbjegavajte visokokalorične mješavine pića i odlučite se za vino ili šampanjac umjesto toga. Pola čaše šampanjca sadrži 70 kalorija, u poređenju sa recimo 200 kalorija koje ima viski ili 340 kalorija koliko sadrži jedna margarita. Ispijanje alkohola usporava metabolizam jer tijelo najprije mora da se izbori sa tečnošću koju unosimo.

Bezbjedno i niskorizično konzumiranje alkohola podrazumjeva jednu čašicu žestokog pića koje sadrži 40 odsto alkohola, ili čašu vina od 100 ml, jačine 12 odsto ili čašu piva od 250 ml koja sadrži pet odsto alkohola.

Uz alkohol pijte što više negazirane vode, i svakako nemojte pretjerivati sa alkoholom, jer ne samo što možete da upropastite provod sebi i drugima, nego ćete i u Novu godinu ući najvjerovatnije mamurni i sa glavoboljom.

Da vas alkohol ne bi brzo “uhvatio” ako niste “u treningu”, pred polazak na doček pojedite obrok od proteina.

Prva pomoć

Za praznike su česte i povrede: opekotine, posjekotine, pa i teže povrede petardama i pirotehnikom. Zato bi u kući trebalo da imate bar medicinski alkohol, zavoj i neku mast za opekotine. Srećom, većina povreda tokom novogodišnje noći su lake, pa i sami možete da ih sanirate bez odlaska kod ljekara.

U slučaju da se posječete, prvo pogledajte ranu da li ima nečistoća ili ostataka stakla, i tek kad ih odstranite isperite ranu pod mlazom tekuće vode, a onda dezinfikujte alkoholom i previjte. Ako je krvarenje jako, ipak idite kod ljekara.

Kad je riječ o opekotinama, i sami ćete se snaći ako se na opečenom mjestu pojave samo crvenilo i bol. Na to mjesto stavite čistu pamučnu krpu natopljenu nekim uljem, recimo kantarionovim ili maslinovim, i uklonite je kad umine bol.

Ako ste se opekli tako da je rana duboka, i pritom ne osjećate bol, morate kod ljekara.

Bez petardi

Petardama se, nažalost, najčešće povređuju djeca i to – prstiće i oči. Prethodnih godina, iako je upotreba pirotehnike za Novu godinu, zbog bolje kontrole prodaje, manja nego prije nekoliko godina, bilo je tako teških povreda da su djeca ostajala bez prstića, i sa oštećenjem vida. Zato je najbolje da slavite bez pirotehnike.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA