Pacovi guše Vašington

428

Američka prijestonica Vašington suočava se sa navalom sivih pacova, izazvanom blagom zimom i rastom stanovništva. Gradske vlasti bore se da situaciju drže pod kontrolom pošto je u Odjeljenju za suzbijanje štetočina zabilježen rekordan broj poziva građana.

Džerard Braun, direktor Odjeljenja za kontrolu glodara u Vašingtonu, kaže da su blage zime posljednjih nekoliko godina omogućile glodarima da se neprekidno razmnožavaju.

Čak ni oštre zime nisu nužno pogubne po pacove. Sivi pacov živi u prosjeku osam mjeseci, a grije se tako što živi u podrumima ili pod zemljom. Duže izlaganje hladnoći iscrpilo bi mu zalihe hrane i onemogućilo da se neprekidno razmnožava.

Odrasla ženka pacova ima jedan okot mjesečno, odnosno oko 10 mladih. U Vašingtonu je posljednjih godina, takođe, došlo do značajnog rasta stanovnišštva, ali i do ekonomskog napretka. Broj stanovnika porastao je na nešto višše od 700 000, a Braun je istakao i da se broj restorana, barova i kafića u posljednje dvije godine uvećao za 25 odsto.

– Više ljudi sa više novca znači više restorana, što znači više đubreta, što znači više hrane za pacove – objasnio je on.

Ovo nije prvi put da Vašington ima problem sa pacovima. I nekadašnji gradonačelnik Entoni Vilijams u svom govoru prilikom imenovanja na mjesto prvog čovjeka grada istakao je problem sa pacovima.

Aktuelna gradonačelnica Murijel Bouzer predvidjela je sredstva u iznosu od 900 000 dolara za poboljšanje kontrole glodara i više zaposlenih u tom sektoru.

Gradske vlasti takođe nude finansijsku pomoć i subvencije restoranima koji ulažu u sopstvene mašine za preradu otpada koje pacovima onemogućavaju pristup hrani.

Građanima se savjetuje da kante za smeće prskaju mješavinom vode i hidrogen peroksida.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA