Ogromna šteta na Trijumfalnoj kapiji (FOTO)

426

Šteta na Trijumfalnoj kapiji, koju su nanijeli učesnici protesta “Žutih prsluka” u Parizu, se procjenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je Filip Belaval, predsjednik francuskog Centra za nacionalne spomenike.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gdje se nalaze vrijedni eksponati, rekao je Belaval, koji je u nedjelju ujutro predsjednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom.

Francuzi odobravaju proteste, ali ne i toliko nasilja

Oko 72 odsto Francuza podržava “Žute prsluke”, pokazuju najnoviji rezultati ankete, dva dana nakon trećih po redu protesta u Parizu i drugim francuskim gradovima zbog povećanja cijena goriva i poreza.

Ipak, više od 80 odsto ispitanika ne odobrava pribjegavanje nasilju, dok 90 odsto njih smatra da izvršna vlast nije pokazala da je “na visini zadatka”.

– Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih – rekao je Belaval.

Spomenik će, prema njegovim riječima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmjereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK, piše “Figaro” a prenosi Tanjug.

Tokom protesta u subotu, zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog vijeka.

Mermernoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA