Kompanija Warner Bros je odlučila da tehnički maksimalno dotjera “Odiseju u svemiru”, koju potpisuje Stanley Kubrick, i to tako da odgovara zahtjevima japanske TV kuće NHK.

Naime, NHK će svojima gledaocima premijerno predstaviti novi TV kanal sa 8K rezolucijom, što je apsolutni presedan u isporučivanju televizijske slike. Format 8K je 16 puta “kristalniji” od uobičajene HD TV rezolucije, a sliku pokriva ukupnih 8 000 piksela.

Prvi program koji NHK u takvim tehničkim uslovima slike želi emitovati je upravo Kubrickova “Odiseja u svemiru”.

– Mnoge poznate scene postaće još življe, sa naglaskom na detalje prikazane u izuzetnoj filmskoj slici reditelja Stanleya Kubricka. Stvoriće se osjećaj stvarnog putovanja kroz prostor, a u filmu će se u punoj mjeri prvi put moći uživati kod kuće – stoji u saopštenju NHK televizije.

Kako planiraju, NHK će sljedeće godine za širu javnost emitovati i “My Fair Lady” sa Audrey Hepburn, a u istoj rezoluciji planiraju pokriti i Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Podsjećamo, u 8K rezolucijskom formatu najčešće mogu uživati samo oni sa debelim bankovnim računom. Na današnjem tržištu, 8K ekrane proizvode samo Samsung i LG, ali oni koštaju otprilike oko 20 000 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA