Obračun u Briselu: Pendreci, baklje, suzavac i vodeni topovi! (VIDEO)

384

Belgijska policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante u Briselu na protestima protiv usvajanja pakta UN o migrantima.

AP prenosi da se okršaj dogovio ispred sjedišta Evropske unije u Briselu, a da se na protestu pojavilo oko 5 000 ljudi.

Današnji protest su lokalne vlasti prvobitno zabranile strahujući da bi moglo da dođe do nasilja, ali je Visoki sud Belgije povukao tu zabranu pozivajući se na pravo građana na miran protest.

Policija u Briselu je saopštila da su neki demonstranti postali nasilni kada je od njih zatraženo da se raziđu.

Prošle nedjelje je u vladi Belgije nastao razdor zato što se najveća opoziciona stranka usprotivila odluci premijera Šarla Mišela da potpiše sporni pakt Ujedinjenih nacija.

Za ovaj ugovor, koji je u Marakešu 10. decembra potpisalo više od 160 zemalja, pristalice tvrde da obezbjeđuje garancije za sigurno, uredeno i humano kretanje ljudi širom svijeta, što će, navodno, pomoći nacionalnim ekonomijama da podmlade radnu snagu.

Protivnici migracija tvrde da će sporazum dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i identitet, kao i da će opasno narušiti bezbjednost građana.

Riječ je o dokumentu na čije 34 stranice su predstavljena 23 cilja za obezbjeđivanje “sigurne, uredne i regularne” migracije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA