O Kosmetu: Briselska zabrinutost i hrvatsko pametovanje

378

Šefovi diplomatija EU su u Briselu izrazili zabrinutost zbog činjenice da sada više nema dijaloga Beograd-Priština.

Oni su se založili se da se stvore uslovi da se dijalog nastavi, izjavila je u pauzi zasijedanja Marija Pejčinović Burić, ministarka inostranih poslova Hrvatske.

Ona je takođe saopštila da je na sastanku s ministrima EU naglasila ono što Hrvatska smatra veoma važnim, a to je “nespremnost Srbije da se suoči sa pitanjima iz prošlosti” .

Hrvatska ministarka je navela da je na zasijedanju šefova diplomatija EU temeljno razmotren razvoj vezan za dijalog Beograd-Priština. Ona je rekla da je “naglašena zabrinutost zbog činjenice da tog dijaloga sada nema” i da su “svi ministri za to da se stvore okolnosti i uslovi da se taj dijalog nastavi”.

Ministri misle da je to “izuzetno važno za bezbjednost i rješavanje otvorenih pitanja u jugoistočnoj Evropi”, istakla je šefica hrvatske diplomatije.

Marija Pejčinović Burić je rekla da je ministrima EU prenijela stav Zagreba da “nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rješavanja svih drugih pitanja koja su ili posljedica raspada bivše države, kao što je pitanje granice, ili koja proističu iz domovinskog rata, odnosno agresije na Hrvatsku, a to su pitanja nestalih, ratnih zločina itd”.

– Mi smo izrazili veliku zabrinutost da ti procesi ne mogu ići kako bi trebalo i onoliko brzo koliko bi trebalo, ako srbijanska strana ne bude u pravom smislu suočena sa svojom prošlošću, svojom ulogom u prošlosti i odricanjem, naravno, od ideologije od ’90-ih godina – rekla je hrvatska ministarka.

Po njenim riječima, šefovi diplomatija EU su raspravljali i o stanju u Bosni i Hercegovini i predočili da u toj zemlji što prije treba da se formiraju vlasti na svim nivoima, da dođe do izmjene izbornog zakona i da se pospješe reforme.

Ministri su takođe postakli “sve strane u Makedoniji” da se konačno usvoji sporazum Skoplje-Atina o imenu i time otvori put Makedoniji da krene ka članstvu u EU i NATO.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA