NSRS 17. decembra o novoj Vladi

638

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata BiH Milorad Dodik najavio je da će 17. decembra Narodna skupština Republike Srpske odlučivati o novoj Vladi RS.

Dodik je u intervjuu Srni da će mandatar Radovan Višković govoriti o tome ko će činiti Vladu, te da on kao lider SNSD-a ne želi da radi posao mandatara.

Na pitanje da li će doči do promjene Ustava Srpske, što je nekoliko puta najavljivao, a koji će biti u potpunosti u skladu sa Djetonskim sporazumom i Ustavom BiH i u kome će taksativno biti navedene sve nadležnosti Srpske, odnosno nadležnosti RS koje su joj samovoljom visokih predstavnika oduzete, poput indirektnih poreza, odbrane, pravosuđa, obavještajne službe, Dodik je rekao da očekuje da za nekoliko mjeseci ponovo na dnevni red bude stavljena priča o promjeni Ustava Republike Srpske.

– Mi smo već duže vremena kao SNSD, a ja kao predsjednik Republike do sada radili na koncipiranju toga novog ustavnog sistema. To u suštini podrazumijeva samo prilagođavanje nekim praktičnim i bržim rješenjima, onemogućavanje bilo kakvih zastoja u odlučivanju organa u Republici Srpskoj i definisanje nekih važnih stvari – objasnio je Dodik.

On je dodao da je protiv toga da Republika Srpska u svom ustavu ima smrtnu kaznu, što treba da bude izbačeno:

– To je veliki posao. To je veliki državnički, državni i nacionalni posao – ustav. A samo ću reći da, naravno, taj Ustav Republike Srpske mora da odrazi naše opredjeljenje i ojača institucije i pravo Repbulici Srpskoj.

Dodik je ukazao na važnost da se sačuva stabilnost Srpske i da se u tom pogledu ide ka realizaciji plana da se poveća domaći proizvod i da se pokušaju povećati primanja ljudima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA