Novosti: Amerikanci preko Drača Prištini šalju oružje!

396

Brod sa kontejnerom punim najnovijeg naoružanja za potrebe opremanja “vojske Kosova” trenutno je na putu preko Atlantika do luke Drač u Albaniji, odakle će opasni tovar biti odvezen do baza tzv. Kosovskih snaga bezbjednosti!

Do ovih podataka, kako Novosti saznaju, došle su srpske bezbjednosne službe, a ovaj konspirativni aranžman je u sklopu sumornog scenarija Prištine o preuzimanju kontrole nad sjevernim dijelom pokrajine. Osim toga, srpski operativci došli su do informacija da je tzv. kosovska tajna služba u Južnoj Mitrovici podijelila automatske puške nekima od bivših i aktuelnih saradnika, kao i drugim osobama iz “državnih institucija” koji su obučeni da ih koriste! Ova paklena igra koju iza zavjese vodi Amerika, uklapa su planove prištinske vlasti koja namjerava da 14. decembra, kršeći sve sporazume, osnuje “vojsku Kosova”.

Navodno, ideja za uvođenje dodatnih taksi za robu iz centralne Srbije došla je upravo iz Vašingtona.

– Oni su preko Tačija i njegovog ministra Endrita Šalje u kosovskoj vladi, predložili uvođenje taksi, kako bi isprovocirali Haradinaja da preduzme još radikalnije mjere. To bi trebalo da izazove reakciju Beograda i da dovede do ograničenog sukoba na sjeveru KiM. Zbog toga Priština traži da KFOR pojača prisustvo na severu i da hermetički zatvori “granicu” prema centralnoj Srbiji, navodno u cilju sprečavanja šverca robe – objašnjava izvor Novosti.

Haradinaju raste rejting

Prema nekim analizama, uvođenje taksa udvostručilo je Haradinajevu popularnost u albanskom biračkom tijelu na KiM sa 7 na 15 odsto. Zbog toga, Haradinajevi savjetnici Avni Arifi i Haljilj Matoši nastoje da ga ubijede da ne podlegne pritiscima Evropske unije i da nikako ne ukida tarife koje su mu donijele značajan porast političkog rejtinga.

U slučaju eventualnog pogoršanja bezbjednosne situacije zbog otpora Srba, Priština namjerava da izvrši kompletnu blokadu sjevera KiM i da uz pomoć KFOR-a zatvori administrativne prelaze Brnjak i Jarinje. Pored toga, traže i da KFOR, u slučaju da Srbija, kao kontramjeru, prekine vodosnabdijevanje iz Gazivoda, u njeno ime preuzme kontrolu nad tim strateški važnim jezerom. Tako bi ostvarili cilj, a to je kontrola nad čitavom teritorijom KiM.

Penzionisani obavještajni oficir Ljuban Karan kaže za Novosti, da, poslije posljednjih poteza i najava, više nema dileme da će Priština formirati “vojsku Kosova”:

– Za to imaju prećutnu saglasnost velikih sila, prije svih Amerike, a jedina svrha te vojske jeste etničko čišćenje preostalih dijelova KiM u kojima žive Srbi. Plan je da ta vojska ima tri puka, od kojih bi jedan bio raspoređen na sjeveru KiM – dodaje on.

Karan smatra da su, nakon što tzv. vojska Kosova bude formirana, pred vlastima u Prištini tri mogućnosti. U prvoj varijanti, moguće je da se ništa ne desi odmah, da se sačeka da se slegne prašina i da Srbiji popusti pažnja. U drugoj, Priština bi mogla odmah da krene u osvajanje sjevera.

– To bi bilo suludo, ali ne bi bila prva suluda odluka Prištine. Srbija bi u tom slučaju morala da interveniše i da vojnom ili policijskom akcijom zaštiti narod na sjeveru. Treća opcija, koja najviše zabrinjava, jeste zloupotreba KFOR-a, odnosno mogućnost da KFOR “prošvercuje” prištinske vojnike u svojim formacijama. Tada bi Srbija bila pred velikim izazovom, jer bi u slučaju intervencije mogla da dođe u sukob sa međunarodnim snagama i da ponovo bude optužena za agresiju – dodaje Karan.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da je najava formiranja vojske ozbiljna prijetnja miru i bezbjednosti.

– To što mnogi, koji bi trebalo da ih zaustave, ćute je nešto što treba da brine. Srbija će ostati mirna i neće nasijedati na provokacije. Vjerujemo da će oni koji moraju da im kažu da to ne rade, to i učiniti i dozvati ih pameti – rekao je Odalović za TV Prva.

Inače, veoma je ilustrativno to što će se za istovaranje opasnog arsenala koristiti luka Drač. Na nedavnoj zajedničkoj sjednici vlada Albanije i tzv. Kosova u Peći, gdje su za početak udareni ekonomski temelji za “veliku Albaniju”, pomenuta je mogućnost da Priština besplatno koristi ovo pristanište za uvoz robe. Sada vidimo i kakve.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA