Novogodišnje sujeverje: Crveni veš i nar za sreću

369

Istraživanja pokazuju da većina devojaka 31. decembra na sebi ima nešto crveno, i to uglavnom – veš. Jer, on će, vjeruje se, biti zalog za sreću u ljubavi za čitavu dolazeću godinu. Pa ako djeluje, djeluje, ali bar ne može da šteti.

Čak i oni koji za sebe kažu da nisu sujevjerni, u novogodišnjoj noći teško odole bar nekoj sujevjernoj sitnici. Za sreću, a i zlu ne trebalo.

Ima onih koji umjesto kupuju crvenu svijeću i u novogodišnjoj noći je polažu na sto, jer baš ona priziva ljubav. A, ukoliko vam je stalo ne samo do radosti u emocionalnom, već u životu uopšte, onda bi trebalo da nabavite svijeće i u drugim bojama. Tako je bijela čuvar zdravlja, zelena materijalnog bogatstva, a plava uspjeha na svim poljima, pa kada otkuca ponoć trebalo bi da držite sve svijeće u ruci i napravite 12 krugova oko stola. Poslije toga ih ugasite i izgovorite u sebi najvažniju želju.

Neki su bliži vjerovanju starih Grka koji su, da bi im godina bila berićetna, na novogodišnju trpezu stavljali nar. On je simbol uspjeha, prosperiteta i sreće, ali da bi “poslužio svrsi” mora da bude sasvim zreo i sočan. Novac će, vjeruje se, prizvati i stavljanje mnogo novčanica, pa makar one bile i lažne, u džepove. I ne zaboravite da u svaki novčanik, koristili ga ili ne, stavite bar kovani novčić, pošto ćete time osigurati blagostanje za 2019. godinu.

Jedno od prazničnih vjerovanja kaže da posljednjeg decembarskog dana ne bi trebalo da pozajmljujete novac, jer ćete se time spasti eventualnih dugova i materijalnih problema u narednih 12 mjeseci. Prvog januara nemojte ni da iznosite stvari iz kuće, pa ni kolače, već sve počastite u svom domu, jer se tako vaše bogatstvo neće rasipati.

U nekim kulturama je čak i pranje veša 1. januara nepoželjno, jer bi moglo da ugrozi zdravlje ukućana u narednoj godini. Budite pažljivi i sa lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA