Novo povećanje zagađenosti vazduha u Tuzli, Ilijašu i Jajcu

320
c

Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Federacije BiH i ovog jutra je povećana, u Tuzli iznosi 166, Ilijašu 155 i Jajcu 152 i vazduh je označen kao nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha u Goraždu izmjerena u 7.00 časova iznosila je 127, u Zenici 119. Uumjereno zagađen vazduh je u Sarajevu i iznosi 94, dok je u Lukavcu 66. Kvalitet vazduha zadovoljavajući u Kaknju, gdje je indeks kvaliteta iznosio 38 i Banovićima 13.

Zbog nezdavog vazduha moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta oboljenja kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebalo bi da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje vazduha, zbog čega takve osobe trebaju izbjegavati boravak na otvorenom.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, dok je od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Indeks kvaliteta vazduha kada pređe 150 označen je kao nezdrav i tada je moguća pojava pojačanih simptoma bolesti kod lica sa srčanim i disajnim tegobama, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi da osjećaju negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko akcija” u Sarajevu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA