Nissan ima najveći solarni krov u Holandiji

391

Nissan je danas potvrdio da je u svojoj tvornici u Amsterdamu u pogon pustio najveći solarni krov u Holandiji.

Solarke su instalirane na krovu Nissanovog centra za proizvodnju dijelova smještenog u glavnom gradu Holandije, a sadrži skoro 9 000 fotonaponskih panela pomoću kojih na godišnjem nivou proizvodi energiju iz obnovljivih izvora u količinama dovoljnim za pokretanje 900 domaćinstava. Takođe će znatno smanjiti emisije CO2 koje ispušta tvornica. Procjenjuje se da će solarni krov ukupno uštediti 1,17 miliona kilograma CO2 godišnje.

Budući da može ispuniti skoro 70 odsto energetskih potreba centra na godišnjem novou, instalacija ovog velikog solarnog krova predstavlja veliki korak u Nissanovim nastojanjima da rad u Evropi učini održivijim. Pri tome će se energija koju generišu paneli prenositi direktno u nacionalnu električnu mrežu.

– Nissan ostaje predan smanjenju uticaja naših tvornica širom Evrope na okolinu i oduševljeni smo što možemo potvrditi da smo danas u pogon pustili solarni krov našeg centra za proizvodnju dijelova u Amsterdamu. Ulaganje u nova energetska rješenja i njihova integracija su osnova Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, a ovaj je projekat jasan dokaz da želimo promijeniti ne samo način na koji vozite, već i način na koji živite – izjavio je Francisko Karanza, direktor odjeljenja “Nissan Energy”.

Dio projekta je finansiran nacionalnim programom grupnog finansiranja što njegove rezultate čini prvom velikom saradnjom između stanovnika i nekog proizvođača.

Nakon uspjeha ovog projekta, Nissanov centar za proizvodnju dijelova razmatra sljedeću fazu projekata kojima će smanjiti uticaj tvornice na okolinu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA