Nesreća u Rafineriji u Brodu “kriva” za cijene goriva

449

Havarija koja se početkom oktobra desila u Rafineriji nafte u Brodu razlog je što su cijene goriva na benzinskim pumpama u RS više nego što bi trebale biti.

– Gorivo bi bilo jeftinije da nije bilo eksplozije i požara u Rafineriji, ali su sada u cijenu uračunati i veći troškovi prevoza iz drugih rafinerija – navode u u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Istovremeno, ekonomisti upozoravaju da će RS izgubiti dosta novca zbog umanjenih prihoda i doprinosa ukoliko se obistine najave da postrojenja neće raditi sedam mjeseci i da će radnici biti poslani na čekanje od februara.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista RS “SWOT” kaže da bi zbog zastoja u Rafineriji mogla uslijediti i otpuštanja, a to sve utiče na privredu RS i BiH.

S druge strane, u federalnom ministarstvu trgovine ističu da eksplozija u ovoj Rafineriji nema velikog uticaja na tržište u njihovom entitetu, jer se ono gorivom snabdijeva dominantno iz Hrvatske i Srbije. Upravo zbog pada rafinerijskih cijena u novembru i decembru gorivo na pumpama u FBiH pojeftinilo je u nekoliko navrata.

Bez nestašice

Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH dodaje da svega do deset odsto goriva u Federaciju dolazi iz Rafinerije u Brodu.

Stručnjaci se slažu da, bez obzira na sve, neće biti poremećaja u snabdijevanju gorivom i nestašice, jer postoje rafinerije u Pančevu, Rijeci, ali i da neće doći do novog rasta cijena goriva u RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA