Nemanja Rakić: Krater na Marsu je zaista dobio ime po Jezeru!

542

Naselje Jezero, koje se nalazi između Jajca i Šipova i koje ima svega 1 144 stanovnika, dobilo je nedavno svoj – krater na Marsu! Ova opština u RS jedna je od najmanjih u BiH, ali je dobila ono što nemaju ni najveći gradovi svijeta.

Krater na Marsu, za koji je NASA objavila prije nekoliko dana da će biti nova lokacija sljedeće velike misije na toj planeti, dobio je ime upravo prema naselju Jezero. NASA smatra da je krater Jezero najpovoljniji za istraživanje jer se sastoji od različitih vrsta tla, a u kojima se možda skrivaju tragovi života. Nastao je udarom meteora sjeverno od ekvatora na Marsu.

Viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Nemanja Rakić za SC kaže da je ova informacija tačna i da je krater na Marsu zaista dobio ime po mjestu Jezeru!

– To ime je krater na Marsu najvjerovatnije dobio zbog geološke sličnosti sa našim Jezerom. Ili Jezero kao naziv mjesta odgovara upravo tom krateru zbog toga što se veruje da je tu nekad bilo jezero na Marsu – kazao je Rakić.

On dodaje da je veoma teško naći pravu informaciju, jer je stranica NASE preplavljena informacijom o misiji “Mars2020”.

– Međunarodna astronomska unija je dala taj naziv za krater na prijedlog nekog naučnika ili grupe naučnika još 2007. godine. Ovo je svakako lijepa vijest i može pomoći Jezeru da se bolje pozicionira na karti BiH – kazao je Rakić.

G. Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA