Nele: Poniženje Srbije u Francuskoj je za Top listu nadrealista

674

Doktor Nele Karajlić je poručio da bi, da sada piše Top listu nadrealista za 2018. godinu, bila “gužva u šesnaestercu” oko događaja o kojima bi govorili.

Kako kaže, poniženje koje je srpska delegacija doživjela u Francuskoj, na proslavi 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, zasigurno bi bila odabrana.

– Scena u kojoj Francuska na proslavi Srbiju stavi u tamo neki 73. red sigurno bi bila izabrana. Sjećam se kad se Jovanka razvela od Tita, njene slike su skidane iz udžbenika. Tako sad Francuska pokušava da skine iz udžbenika nekog ko im je sa 28 odsto poginulih pomogao u Prvom svjetskom ratu. Komunistička metodologija za brisanje istorije je mala maca u odnosu na brisanje istorije koju ima ova ozbiljna kapitalistička priča – jasan je Nele.

Poslije hiljade koncerata sa “Zabranjenim pušenjem”, desetine filmskih uloga, realnih i nadrealnih, brojnih turneja, autobiografske knjige i jednog infrakta, doktor Karajlić se pred javnost vraća sa novom knjigom i najavom o svom povratku na muzičku scenu.

Ovogodišnji nastup na Birfestu bio je neka vrsta generalne probe za koncert koji će održati 25. maja naredne godine na stadionu Tašmajdan. Kaže da će to biti svojevrsno putovanje kroz njegov višedecenijski rad.

Već za dva dana, za doček Nove godine Nele Karajlić će svirati Novosađanima, kako kaže, stare stvari Zabranjenog pušenja, ali sa gudačkim kvartetom i horom.

– Godinu na izmaku na žalost pamtiću i po smrti majke i brata, ali i po romanu “Solunska 28”. Riječ je o adresi na kojoj je sada zapuštena kuća mog pradede – istakao je Karajlić.

Kada je Nele 1992. godine pobjegao iz Sarajeva, rođaka mu je rekla da ima dvije kuće u Beogradu. Pošto je vidio ovu u Solunskoj na Dorćolu, obećao je sebi da će napisati knjigu o priči koja je prati.

Rekao je i da ne koristi društvene mreže iako postoje aktivni nalozi pod njegovim imenom. To je prokometarisao na sebi svojstven način:

– Samo najbolji frajeri imaju lažne fejsbuke i instagrame.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA