NATO danas nudi BiH Akcioni plan za članstvo?!

371

NATO savez će danas Bosni i Hercegovini ponuditi Akcioni plan za članstvo u ovoj alijansi.

Ovu informaciju je potvrdio i sam šef NATO saveza Jens Stoltenberg te poručio da “BiH mora iskoristiti ovaj instrument na najbolji način”. Poziv će doći na današnjoj sjednici ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, koje bi trebali dati “zeleno svjetlo” BiH za novi korak na putu prema ovom savezu.

Vojna neutralnost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da će oko pomenutog pitanja “pridržavati Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS”.

– Pridržavaću se rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Sve izvan toga, s moje strane neće biti podržano – rekao je Dodik.

Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu praktično bi značio aktivaciju MAP-a i jačanje saradnje između Bosne i Hercegovine i najveće vojno-političke alijanse na svijetu. Podsjećamo, jedan od važnijih uslova koji su ranije postavljani bilo je rješavanje vojnih objekata na teritoriji BiH, odnosno registraciju vojnih objekata kao vlasništva BiH a ne entiteta, iz NATO-a danas poručuju da su u tom pogledu “vidjeli važan napredak”.

– Mnoge nekretnine su registrovane i imamo određeni broj sudskih odluka koje takođe potpomažu implementaciju ovog uslova. Mislim da razlog zašto upravo sad donosimo ovu odluku je da su saveznici vidjeli da imamo pravu šansu da napredujemo u smislu praktičnih reformi u BiH. Ono što nismo htjeli da imamo je da potpuno ispunjavanje ovog uslova ometa tekuće reforme. Pomenuti uslov ostaje veoma važan i BiH će morati da ga ispuni prije nego što napreduje u pristupnom procesu, prije nego se približi članstvu u NATO. U ovom trenutku nismo željeli da to koči praktičnu saradnju, jer radimo važan posao na reformi Oružanih snaga i bezbjednosnih službi – poručili su il alijanse.

Prema riječima bivšeg ministra odbrane BiH Selme Cikotića, ovo je nova faza u realizaciji MAP-a i pored činjenice da BiH od 2010. i samita u Tallinu nije ispunila sve uslove kada je u pitanju upis vojne imovine.

– Za aktiviranje godišnjeg nacionalnog programa treba konsenzus svih članova Predsjedništva. Podsjetio bih vas da mi praktično od 2001. godine, otkako je po prvi put usvojen dokument “Odbrambena politika BiH”, kada su u Predsjedništvu bili Radišić, Belkić i Križanović, pa preko prvog Zakona od odbrani iz 2003. i pogotovo drugog Zakona od odbrani iz 2005. kada su Predsjedništvu sjedili Paravac, Tihić i Čović, do Predsjedništva od 2006. do 2010. u kojem su sjedili Silajdžić, Radmanović i Komšić imamo jedan čitav niz dokumenata kojima je potvrđena vrlo jasna opredjeljenost BiH uz suglasnost svih institucija o tome da BiH želi postati članica NATO-a – ističe Cikotić.

Za one koji imaju rezervu, dodaje on, prema onome što je već odlučeno i što je zakonska obaveza, onda se mora “tražiti ili odgovornost tih osoba ili tražiti bolje, alternativno, rješenje”.

– Na horizontu ne vidim bolje rješenje. Demilitarizacija ili vojna neutralnost za BiH praktično nije moguće ni razmatrati u praktičnom smislu – kaže Cikotić.

Pored Bosne i Hercegovine, na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, naće se Makedonija, koja bi uskoro mogla postati trideseta članica ovog saveza.

Sa druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je podsjetio da je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je odluka o ulasku u alijansu na BiH, tako da su do sada sve priče o toj temi bile spekulacije.

– Nažalost, sva politika međunarodne zajednice, pa i NATO, proteklih godina u BiH bila je po sistemu “ako prođe, prođe”. Republika Srpska je prije desetak godina, u kontekstu tadašnjih međunarodnih okolnosti i strateških pozicija, smatrala da je bilo razloga za razgovor o priključenju, čak i onda kada je u Talinu dat MAP, uslovno rečeno, a uslov je bilo knjiženje vojne imovine, ali je danas geopolitička situacija potpuno promijenjena. Mi smo tada smatrali da treba razgovarati o tim savezima, a to su činile i velike sile, među njima i Rusija – naveo je Dodik.

On je naglasio da je sada stav institucija Republike Srpske prema eventulanom ulasku BiH u NATO jasan, jer se veže za NATO bombardovanje Srba, i to u dva navrata u Republici Srpskoj i Srbiji.

– Mi tu imamo puni politički konsenzus svih partija u Republici Srpskoj koji i danas važi. Sve političke partije u Republici Srpskoj su zauzele stav o vojnoj neutralnosti. To je i stav Narodne skupštine, a to je i moja politika. Nemam druge politike, osim politike Narodne skupštine Republike Srpske i, naravno, vladajućih struktura Republike Srpske – kaže Dodik.

On je ponovio da ga kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obavezuje isključivo rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA