Nar štiti srce i čisti organizam

529

Nar, šipak ili mogranj, lat, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato je antioksidansima i oduvijek simbolizuje zdravlje, plodnost i vječni život. Njegov sok, sjemenke i ulje veoma su popularni.

Prema mnogim istraživanjima, riječ je o jednoj od najljekovitijih voćki na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Naučnici su utvrdili da je antioksidativni kapacitet soka od nara čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.

Prema njihovim preporukama, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Prosječna energetska vrijednost 100 grama nara je 74 kalorije. Bogat je izvor kalijuma, a sadrži i magnezijum, fosfor, kalcijum, željezo i bakar.

Odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Stotinu miligrama nara sadrži 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase.

Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak, te ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju dva i po decilitra svježe iscijeđenog ili kvalitetnog kupljenog soka nara.

Sok od nara smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alzhajmerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju.

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo i može se primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Prema istraživanjima, ono štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidantima čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA