Nakon 28 godina izašla posljednja pjesma Neše Leptira

552

Posljednji tekst Nenada Radulovića, umjetnika koga nekadašnja velika zemlja zna kao Nešu Leptira, napisan u bolnici, pred odlazak, na ljekarskom receptu, dobio je i melodiju. Nakon 28 godina i publika će imati priliku da čuje stihove nezaboravnog frontmena grupe Poslednja igra leptira.

Pjesmu “Suze sa zvezda padaju” porodica Neše Leptira čuvala je 28 godina, čekajući trenutak da je na pravi način podijeli sa svima koji su voljeli Poslednju igru leptira. Ova dirljiva pjesma trebalo je da se nađe na njihovom novom albumu “Modra bajka”, ali melodiju Neša nije stigao da napiše, jer ga je najopakija bolest odnijela. U toku je posljednja faza montaže spota koji će u srijedu u podne biti objavljen na Youtube.

– Neša je imao životnu misiju da nesebično dijeli ljubav sa ljudima oko sebe, a moja misija je da to što je ostalo nedorečeno podelim dalje i nije mi bilo uopšte teško. Čekao se samo pravi trenutak, da pravi ljudi, koji se ne mijenjaju, to preuzmu i oslikaju na najbolji mogući način u duhovnom smislu, a to su Milan Đurđević i Neverne bebe – otkriva za “Sputnjik” Radulovićev brat Željko.

Đurđević je prihvatio veliku odgovornost, da poslije vječnih hitova Poslednje igre leptira, uz koje su odrastale generacije komponuje pjesmu koja bi se dopala i samom autoru.

– Tekst sam prvi put pročitao u Lajkovcu, tokom večeri u kojoj su Neverne bebe svirale u Nešinu čast – kaže Đurđević.

– Dok smo se vraćali kolima te noći, imali smo nevjerovatan emotivni naboj od svega što nam se desilo. Ova pjesma je morala da dođe do nas. Kada smo počeli da pričamo o njoj sa Željkom, znali smo da ćemo napraviti nešto epohalno. Prouzrokovala je buru u meni, tekst sam pročitao dva-tri puta, mislim da je drugu ili treću noć već izašlo pola pjesme. To je toliko velik i nadmoćan trenutak inspiracije u odnosu na realnost koju već pola godine ne vidim – kaže Đurđević.

Presudan momenat za nastanak kompozicije bilo je i Milanovo lično poznanstvo sa Nešom Leptirom. U nekom trenutku zamijenio je klavijaturistu u bendu, svirali su u Čairu pred hiljadama ljudi, zajedno putovali, a to je bio najbolji način da se upozna Neša, vječiti dječak, i njegova želja za pobjedom.

– Pjesma je u stvari pobjeda života u odnosu na sva iskušenja oko nas, a s druge strane vraćamo se suštinskoj temi, a to je ljubav, vječna ljubav koja mora da pobijedi. Moramo da odledimo srca, shvatimo da život postoji samo ako volimo nekog, da pogledamo šta u stvari život jeste u odnosu na ono što imamo kao nekakvu projekciju. Dnevnopolitičke prilike su nam nametnule potpuni otklon od emocija. Moramo se vratiti suštinskim autoritetima, ljudima koji su ostavili neko djelo iza sebe, a Neša je ostavio veliki trag – kaže ovaj kompozitor i muzičar.

Glumac Bojan Perić u spotu nosi Nešinu autentičnu garderobu, čuvenu jaknu od džinsa i farmerke, crvene patike. Čita njegovu “Tibetansku knjigu mrtvih”, posljednju koju je Radulović čitao u bolnici, pred odlazak. Tu je i Nešin sat, mikrofon. Obilazi omiljena mjesta, simbole nekog srećnijeg Beograda, Pozorište Dadov, Adu Ciganliju, Košutnjak, Radio Beograd. U spotu igra i Nešin bratanac, četrnaestogodišnji budući glumac, koji odrasta uz stričevo djelo.

– Nikola je kroz svoje odrastanje sa puno poštovanja pratio Nešin rad, njegovo djelo. I on je umjetnik, sprema se za ozbiljno bavljenje glumom, jedva je dočekao da dâ svoj pečat, svoj doprinos. Neša je ravnopravni član naše porodice i nikada nigde nije otišao. Obraćamo mu se, kao i on nama, i tako živimo sve ove godine – kaže Željko Radulović.

Nasmijani dječak koji je sreću i osmijeh dijelio gdje god se našao, muzičar i glumac Indeksovog radio- pozorišta Neša Leptir umro je u februaru 1990, u 31. godini života. Oni koji su ga poznavali kažu da je obožavao život i da nikada, ni u najtežim trenucima bolesti, nije imao namjeru da ode. Očigledno je u tome i uspio, jer, kao što je rekao u svojoj posljednjoj pjesmi “Suze sa zvezda padaju” – samo se rijeka ne vraća.

– Dogovorićemo se – napisao je na kraju na ljekarskom receptu, sa znakom uzvika, i tako one koji ga vole ostavio na još jednom novom početku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA