Najbolje iskustvo s putovanja ponijećete tek onda kada se upoznavajući sa kulturom upoznate i sa lokalnim običajima, ritualima, ali i sujevjerjima.

U nastavku teksta zato pročitajte šta morate znati prije nego što otputujete u neku od navedenih zemalja.

Indija

U Indiji nikako ne smijete da pozovete nekog ko je već izašao iz kuće u slučaju da ste zaboravili nešto da mu kažete. Vjeruje se da ćete mu tamo donijeti lošu sreću, pa sve što imate da kažete morate reći prije nego što ta osoba izađe iz kuće.

Italija

Mnogo Italijana vjeruje da je broj 17 anargram za VIXI što znači “živio/la sam”, simboličan način da se predvidi smrt. Stoga Italijani izbjegavaju da putuju 17. dana u mjesecu i geleralno se plaše ovog datuma nešto poput Amerikanaca kada dođe petak 13.

Kina

Za Kineze broj koji treba da se izbjegava je četvorka! Mnoge zgrade izbjegavaju čak i četvrti sprat, pa će vas tako lift odvesti sa trećeg pravo na peti.

Rusija

Rusi imaju jedan sjajan običaj da prije putovanja morate sjesti na kofer jer će vam to donijeti sreću u narednim danima.

Srbija

Kada neko krene na ispit, razgovor za posao, putovanje ili bilo šta u tom trenutku važno, članovi porodice će prosuti malo vode za njim jer se vjeruje da to donosi sreću.

Norveška

Kletve su obično loša stvar, ali to nije tako u Norveškoj. Prosječan Norvežanin koji kaže “tvi, tvi” baca “kletvu” kojom vam želi sve najbolje i da vam se ništa ne desi na putu.

Velika Britanija

U SAD crne mačke koje prelaze ulicu se izbjegavaju, a u Velikoj Britaniji se smatra pravom srećom kada vam crna mačka pređe put.

Japan

Japanci smatraju da jastuk koji je okrenenut ka severu skraćuje život, pa se nemojte čuditi da je jastuk čudno postavljen kada se nađete u Japanu.

Rumunija

Rumuni smatraju da izlazak na druga vrata od onih na koja ste ušli donosi lošu sreću.

Portugal

Ljudi u Portugalu ne vole da se kreću unazad. Rijetko kad ćete vidjeti nekog iz ove zemlje da izvodi “moon walk” jer se hodanje unazad smatra “prizivanjem đavola na vaš put”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA