Nafta opet pojeftinila

417

Nafta međunarodnih marki “brent” i VTI pojeftinila je za pet odsto u trgovini na berzama, pokazali su podaci londonske berze Aj-Si-Ej (ICA).

Cijena nafte marke “brent” pala je za 1,28 dolara, odnosno 2,1 odsto, i jutros oko devet časova iznosila je 58,36 dolara po barelu u odnosu na prethodnih 60,28 dolara, dok je cijena VTI pala za 1,23 dolara, odnosno 2,3 odsto, sa 51,66 dolara na 50,23 dolara.

Cijene nafte su snižene nakon što je ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih izrazio zabrinutost da Rusija i nekoliko drugih zemalja proizvođača nafte ne bi išli toliko daleko da se suoče sa viškom proizvodnje i ojačaju tržište, usljed novih rezova u proizvodnji nafte koje je uvela Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Neimenovani izvori izjavili su za Rojters da su se zemlje OPEK-a u principu saglasile oko smanjenja proizvodnje tokom današnjeg sastanka u Beču.

Falih je izjavio da učesnici sporazuma “OPEK plus” na sastanku o smanjenju proizvodnje za sada nisu postigli dogovor o produženju sporazuma za 2019. godinu.

Proizvođači nafte saglasili su se u vezi sa planom da izvoz nafte umanji ua 1,3 miliona barela dnevno, ali je Falih novinarima rekao da bi smanjenje za milion barela bilo zadovoljavajuće.

– Broj koji nam je potreban biće manji od 1,3 miliona. Da li je to milion, malo više ili malo manje? Pred nama je cijeli dan i dio sutrašnjeg dana da odredimo cifre – istakao je Falih.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je ranije da će Moskvi biti dosta teže da smanji proizvodnju nafte tokom zime zbog hladnog vremena na naftnim poljima u Rusiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA