Nada Tešanović predsjedavajući Vijeća naroda RS

691

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske u novom sazivu biće Nada Tešanović koje je konstituisano danas u prostorijama Narodne skupštine RS.

Za potpredsjednike Vijeća naroda RS izabrani su Vojislav Gligić, Dževad Mahmutović i Jovana Čarkić.

– Korističemo sve mehanizme da branimo prava Bošnjaka na ovim prostorima. Tražićemo dijalog i kompromis, jer oni nemaju alternativu. Ne znam da li će i kakve biti ustavne promjene. Ustav postoji i on je propisao kako se moze ukinuti Vijeće naroda RS i to je to – kazao je Mahmutović.

Gligić je istakao da ne postoji način da se ukine Vijeće naroda RS bez volje Vijeća. On je rekao da delegati mogu da zaustave ustavne promjene.

– U Vijeću naroda neće biti moguće vršiti izmjene Ustava ako one ne bude dogovorene. Vrijeme će pokazati da li ćemo se dogovoriti oko toga ili ne. Vijeće naroda RS nije drugi dom. Ono ne razmatra zakone koje usvaja NSRS. Vijeće razmatra da li usvojeni zakoni pivređuje nacionalni interes konstitutivnih naroda. Da bi se promijenio Ustav za to mora da glasa dvije trećine poslanika NSRS i dvije trećine svakog kluba u Vijeću naroda RS – kazao je Gligić.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA