Na Radio Subotica puštali Tompsona

450

Na talasima Radio Subotice, u okviru redovnog muzičkog programa, u četvrtak je emitovana numera kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona “Moj Ivane”.

Hrvatski kantautor poznat je po ekstremno desnim istupima, a već godinama je glavna zvijezda na svim priredbama posvećenim progonu Srba, čiji je zaštitni znak – ustaška simbolika i veličanje NDH i akcije “Oluja”.

Sporna numera puštena je na “Novogodišnjem maratonu”, u okviru kog se emituju hitovi narodne muzike i prenose želje, čestitke i pozdravi slušalaca. Dio Subotičana smatra skandalom što je na jednom gradskom mediju puštena pjesma čoveka koji javno propagira ustaštvo.

Među onima koji su javno digli glas da je skandalozno što Tompson ima prostor u eteru jednog radija u Srbiji je Branko Ćirjaković, član “Slobodarskog pokreta”, koji traži javno izvinjenje.

– Tražimo da čovjek koji je pustio pjesmu dobije otkaz, a da se uprava Radio Subotice, u udarnom terminu, i na internet-stranici i društvenim mrežama javno izvini Srbima, Romima i Jevrejima. Ukoliko se to ne desi podnećemo krivičnu i prekršajnu prijavu – poručuje Ćirjaković.

Tompson je estradna “zvijezda” koja neskriveno veliča progon srpskog naroda u Hrvatskoj i koja je veoma često u središtu osuda i u matičnoj zemlji. Njegovi koncerti stecišta su pristalica proustaških stranaka, koji ove nastupe koriste za promociju fašističke ideologije i govor mržnje. U biografiji ovog kvazimuzičara ubilježeni su i skandalozni koncerti na dan pada Knina, kao i ovogodišnji nastup u Glini na mjestu gdje su ustaše poklale više od 1 500 Srba.

U Radiju Subotica koji je emitovao spornu numjeru objašnjavaju da je Tompsonova pjesma u etar otišla slučajno i negiraju simpatije prema djelu proustaškog skandal-majstora. Radio se odmah po emitovanju izvinio slušaocima.

– Činjenica je da je numera koju pjeva Tompson greškom puštena u programu, a po našim kriterijumima ništa što taj čovjek pjeva ne zaslužuje da se emituje na Radio Subotici. Čim je pjesma završena, voditelj se u programu izvinio slušaocima, a to smo uradili i na našoj fejsbuk-stranici – kaže Vladan Stefanović, glavni i odgovorni urednik Radio Subotice.

– Nema govora o propagiranju ustaštva, potkrala se greška i nema mesta skandalu i dizanju međunacionalne tenzije.

Nepoželjan

Ultradesničarski stavovi Tompsona poznati su širom Evrope, gdje je zabranjeno javno izvođenje pjesama. Spisak gradova koji su Tompsonu zatvorili vrata – Berlin, Maribor, Cirih…

Pula je prije nekoliko godina zabranila njegov nastup, a Perkovićeve “tezge” na događajima finansiranim iz državnog budžeta redovna su meta kritika dijela hrvatske javnosti. Posljednji skandal Perković je priredio na dočeku hrvatske fudbalske reprezentacije, kada je, doduše po želji igrača, pjevao na glavnom trgu u Zagrebu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA