Muškarci trebaju započinjati porodicu prije 35. godine

423

Istraživanje koje je pratilo 40 miliona beba otkrilo je da muškarci ne trebaju odgađati zasnivanje porodice jer to samo povećava rizik za urođene defekte kod beba.

Ovo istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu i otkriva da i žene i muškarci moraju obratiti pažnju na vrijeme kada zasnivaju porodicu.

Profesor sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford Michael Eisenberg tvrdi da je zdravlje bebe “timski sport” te da oba roditelja moraju paziti na detalje ukoliko žele da njihovo dijete bude potpuno zdravo.

– Kada otac pređe 35. godinu stvara se mogućnost urođenog defekta kod bebe, a taj se rizik znatno povećava kod očeva u četrdesetim i pedesetim godinama jer muškarci sa godinama akumulišu dvije nove mutacije u DNK svoje sperme – rekao je Eisenberg.

U poređenju sa očevima koji imaju između 25 i 34 godine, djeca muškaraca čije su godine između 35 i 44 su u prosjeku imala pet odsto više šansi za prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu.

18 odsto novorođenih beba će imati neku vrstu napada, a 14 posto ima manju porođajnu težinu. Ako je otac u pedesetima postoji veći rizik da će njegovo dijete nakon poroda biti na respiratoru i 28 posto veći rizik da će beba trebati intenzivnu njegu.

– Veliki postotak urođenih defekata bi se mogao spriječiti da su se očevi ranije odlučili na zasnivanje porodice, ako je moguće prije 45. godine života – zaključio je Eisenberg.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA