Mišić: Višković razumije da je potrebno povećati plate

549
Ranka Mišić

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je danas da premijer Radovan Višković ima potpuno razumijevanje da je neophodno učiniti sve da se povećaju najniža plata i plate u realnom sektoru Srpske.

Mišićeva je istakla da do 26. decembra Savez sindikata očekuje jasan stav i prijedloge članova Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske iz Vlade Srpske i Unije udruženja poslodavaca da se poveća minimalac, koji trenutno u Republici Srpskoj iznosi 440 KM ili 50 odsto od prosječne plate.

– Imamo jasno precizirane rokove šta očekujemo i daćemo doprinos s motivom i ciljem da se plate povećaju i da radna snaga ostaje u Srpskoj. Odgovornost je u tom smislu na Vladi i parlamentu jer oni donose krajnje odluke – izjavila je Mišićeva.

Unaprijediti materijalni položaj svih radnika
Radovan Višković

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da se u narednoj godini očekuje nastavak pozitivnih ekonomskih kretanja i da prioriteti izvršne vlasti ostaju fiskalna stabilnost, razvoj privrede, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje materijalnog položaja svih radnika.

Na sastanku Viškovića i predstavnika Saveza sindikata Srpske u Banjaluci izraženo je zadovoljstvo što je Vlada u prethodnom periodu realizovala mjere kojima su povećane najniža plata, kao i plate u realnom i javnom sektoru, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ona je ponovila da je zahtjev Saveza sindikata da najniža plata bude 500 KM, da poslodavci na tom planu za sada ne daju ni marku, te da će se Vlada o tome odrediti u skladu sa zakonom.

– Vlada donosi odluku o najnižoj plati ukoliko se ne dogovore Sindikat i poslodavci kao socijalni partneri. Ona mora donijeti odluku do kraja decembra jer povećanje minimalca “gura” povećanje ostalih plata – rekla je Mišićeva nakon sastanka sa Viškovićem i predstavnicima Vlade.

Ona je istakla da je na sastanku razgovarano o republičkom budžetu za 2019. godinu i programu ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina, te da je zahtjev Saveza sindikata da se jasno definišu izvršioci mjera u narednoj godini u vezi sa memorandumom koji su ranije potpisali sa Vladom.

– To znači da već u prvom kvartalu 2019. godine moramo dobiti izmijenjeni Zakon o radu, kao i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju – rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da je potrebna reforma zdravstva i da se moraju rješavati problemi dugova u tom sektoru. Mišićeva je navela da Savez sindikata očekuje da opšti kolektivni ugovor bude potpisan u prvim danima naredne godine.

– Ako se to ne desi, znaćemo da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga i da je to isključiva zasluga poslodavaca koji su pokazali da im je samo važno da se rasterete u poslovanju i ostvare što veću dobit – rekla je Mišićeva i dodala da poslodavci treba da učestvuju u povećanju plata radnicima.

Kada je riječ o zahtjevima korisnika budžeta, Mišićeva je prenijela novinarima da će Vlada danas donijeti uredbu o povećanju plata za zaposlene u obrazovanju od 1. januara naredne godine, a već u februaru će biti donesen zakon kojim će to biti potvrđeno. Ona je rekla da mnogi poslodavci zloupotrebljavaju rad nedjeljom, napomenuvši da svaki radnik prema zakonu ima pravo na 48 sati odmora u okviru sedmice.

– Protiv sam radne nedjelje – rekla je Mišićeva i dodala da se od Vlade očekuje mišljenje u vezi sa tim pitanjem.

Sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovali su i predstavnici granskih sindikata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA