Ministar odbrane SAD podnosi ostavku

308

Ministar odbrane SAD Džim Matis odlazi sa te funkcije krajem februara, saopštio je američki predsjednik Donald Tramp.

Tako je američki lider potvrdio sumnje koje postoje duže vrijeme da su Matisovi dani u administraciji “odbrojani”.

On će biti jedan u nizu zvaničnika iz Vašingtona koji nije izdržao do kraja Trampovog mandata.

Ko će zamijeniti Matisa nije poznato.

Džim Matis je naveo u pisanoj ostavci predsjedniku Donaldu Trampu da se povlači kako bi Tramp mogao da ima šefa Pentagona čiji stavovi “se bolje slažu” sa njegovim.

– Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije – naveo je Matis u pismu Trampu koje je objavio Pentagon.

Matis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike “tretirao sa poštovanjem” i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbijedi zajedničku odbranu.

O Matisovom odlasku spekulisalo se od srijede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika.

Da podsjetimo, general Matis, poznat pod nadimkom “Bijesni Pas”, bio je glasni kritičar administracije Baraka Obame i njegove politike prema Bliskom istoku, prije svega u Iranu.

Odluku da Matisa postavi za ministra odbrane, Tramp je saopštio u decembru 2016. godine.

– On je naše najbolje. Postavićemo “Bijesnog Psa” za ministra odbrane. Kažu da je on najbliži onome što je bio general Džordž Paton (general u Drugom svjetskom ratu), rekao je tada Tramp.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA