Maloljetna Sabina pobjegla u IS, roditelji tuže državu?

671

Prije četiri godine tinejdžerka Sabina Selimović je, zajedno sa Samrom Kešinović, pobjegla iz Austrije i priključila se “Islamskoj državi” u Siriji. Sada njena majka zbog toga tuži državu.

Sabina i Samra su bile među prvim tinejdžerima iz Austrije koje su se priključile IS u Siriji i shodno tome privukle veliku medijsku pažnju.

Teroristi su ih koristili za sopstvenu promociju, a i brojnim medijima bilo je zanimljivo da se bave pitanjem šta je natjeralo dvije tinejdžerke da napuste relativno ugodni život u Austriji da bi otišle na bojišta Iraka i Sirije. Djevojke su u Siriju stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene da se udaju za ISIL-ove borce, zatim su ih fotografisali u burkama sa kalašnjikovim, kao dio propagande da bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Sabina se majci javila sedam dana nakon odlaska, ali ona ni tada nije znala u kojem se tačno mjestu u Siriji nalazi. Porodica je pretpostavljala da Sabina nije smjela reći gdje je. I

– Ne znam ništa o tome da su bile seksualne robinje, niti mi je Sabina nekada ispričala tako nešto. Neke stvari koje su iznesene nisu istina. Sabina je u Siriju otišla na Samrin nagovor – ispričala je Senada Selimović, Sabinina majka.

Već godinama se ništa ne zna o njima, a uvriježeno je mišljenje da su obe djevojke mrtve. Sabinina majka je preko svog advokata, u izjavi bečkom dnevniku “Prese”, najavila tužbu protiv Republike Austrije. Senada kaže da do danas ne može da shvati kako je 15-ogodišnja djevojka mogla da napusti zemlju. Ističe da je granična policija morala zaustaviti Sabinu i vrati je kući. Njen advokat je podržava i naglašava da su službenici na granici morali da utvrde jesu li roditelji dopustili izlazak iz države.

U Austriji, međutim, maloljetnicima nije zabranjeno da napuštaju zemlju, navodi Tanjug. Prije nekoliko godina u razgovoru za francuski časopis Sabina je poručila da je zadovoljna i da se ne želi vratiti kući.

– Ovdje mogu stvarno biti slobodna i praktikovati svoju vjeru. U Beču to nisam mogla – rekla je Sabina i dodala da je “hrana slična onoj u Austriji iako je uglavnom riječ o halal hrani”.

Tvrdila je Sabina da mogu “dobiti i kečap, Nutellu i kukuruzne pahuljice” i dodala da nije trudna, ali da uživa u novom životu. Stručnjaci su već tada upozoravali da je 15-godišnjakinja intervju najvjerovatnije odradila pod prismotrom novog supruga, takođe džihadiste te da bi on lako mogao biti propaganda ISIL-a nakon što su se u medijima pojavili natpisi da se Sabina želi vratiti kući.

O njihovom bijegu u Siriju roditelji su saznali sa njihovih Facebook profila na kojima su djevojke objavile da su otišle u “sveti rat”. Oko pola godine kasnije, stigla je vijest da su djevojke navodno kontaktirale svoje porodice i rekle im da se žele vratiti kući.

– Dosta nam je života u “Islamskoj državi” i džihadista – bila je poruka dviju djevojaka koju je prenio britanski Telegraf.

Samra, austrijska državljanka porijeklom iz BiH, koja se sa Sabinom pridružila ISIL-u, prema pisanju britanskih medija pretučena je nasmrt u pokušaju da pobjegne iz Rake prije tri godine.

Vlasti su za radikalizaciju djevojaka optužile islamskog propovjednika Mirsada O. iz BiH koji takođe živi u Beču, ali on odbacuje optužbe. Iako su postojale glasine da se djevojke žele vratiti kućama, austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova se nije slagalo sa njihovim povratkom, što je otprilike i sudbina svih drugih džihadista koji se sada nalaze u limbu jer je “Islamska država” gotovo uništena, a matične države ih ne žele.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA