Makron poručio “žutim prslucima”: U pravu ste!

422

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je pripadnicima protestnog pokreta “žuti prsluci”, koji su pokrenuli peticiju koja do sada ima više od milion potpisnika, da su u pravu.

Potpisnici peticije zahtjevaju smanjenje cijena goriva na benzinskim pumpama.

Peticija je objavljena na platformi “Change.org.”, na kojoj je Makron također objavio svoj odgovor u kojem im je poručio da je čuo njihovu poruku i da im odgovara da su u pravu.

On je dodao da je francuska vlada zato i povukla odluku o poskupljenju poreza na gorivo. Makron je, također, naveo da je neophodna akcija protiv klimatskih promjena i ekoloških problema.

Makron je, između ostalog, poručio i da želi nastaviti dijalog sa građanima.

Vlasti u Francuskoj saopštile su u četvrtak da je deveta osoba poginula u protestima “žutih prsluka”, dok sve manji broj demonstranata nastavlja da blokira kancelarije i gradske ulice širom zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastner izjavio je u komentarima koje je prenijela francuska televizija da je deveti smrtno stradali demonstrant koji je poginuo u četvrtak u jugozapadnom gradu Agen, među nekoliko hiljada koji još demonstriraju uprkos policijskim naporima da rastjeraju demonstracije.

Pozivajući na mir tokom predstojećih praznika, Kastner je izjavio: “Ovo mora prestati. Devetero mrtvih”.

Poslanik Oliver Dameisin objavio je u tvitu da je demonstranta udario kamion i da je bio vođa lokalnog pokreta “žutih prsluka”.

Osam ostalih poginulo je u incidentima povezanim s protestima, od kojih većina u saobraćajnim nesrećama izazvanim blokadama na ulicama.

Skupština usvojila paket socijalnih mjera

Nacionalna skupština Francuske usvojila je danas paket hitnih ustupaka koje je objavio predsjednik Emanuel Makron poslije protesta “žutih prsluka”. Socijalni paket obuhvata smanjenje poreza za radnike sa malim primanjima. Istovremeno se odustalo od planiranig povećanja poreza za većinu penzionera i usvojena je odredba o neoporezivanju plaćanja prekovremenog rada.

Ministar rada Mujrijel Penikod rekla je tokom skupštinske debate da ove mjere predstavljaju “brz, snažan i konkretan odgovor” na krizu. Ekonomisti procjenjuju da će ove mjere koštati državni budžet oko 15 milijardi evra. Paket mora da dobije i podršku Senata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

2 KOMENTARA

Comments are closed.