Lideri SDA i DF-a: Podrška predsjedavajućem SM koji prihvati MAP

404
Bakir Izetbegović i Željko Komšić

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić ponovio je juče da će kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara dobiti njegovu podršku za imenovanje na tu funkciju ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi s Akcionim planom za članstvom BiH u NATO savezu.

– Od budućeg kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a već se u javnosti pominje i njegovo ime, očekujemo da prihvati sve što već jeste odluka, ne samo Predsjedništva BiH, nego i drugih institucija na nivou BiH – rekao je Komšić.

On je naveo da ne zna šta će uraditi ostala dva člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Podijeljena zemlja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da predstavnici “političkog Sarajeva” mogu da pričaju šta hoće, ali da neće biti ništa od ulaska u NATO.

Dodik je rekao da je srpski narod, došavši u poziciju da odlučuje o sebi, rekao da neće u NATO iz niza razloga, među kojima je najvažniji “što su bacali bombe na nas”.

On je naveo da ni NATO-u ne treba podijeljena zemlja.

– Iluzorno je očekivati da mi kao članovi Predsjedništva BiH, koje iza svojih leđa ima odluku koja nikada nije opozvana ili promijenjena, a tiče se puta NATO u BiH i MAP-a, damo mandat osobi koja će unaprijed reći da neće to da realizuje. Nema ni logike da tako nastupimo – istakao je Komšić.

On je rekao da ne zna da li će biti promjene političkog stava opcije koja će kandidovati predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali je dodao da se njemu čini kontradiktornim da se nastupi protiv odluke koju je donijelo Predsjedništvo. Ističući da poštuje pravo da entiteti zauzimaju stavove o bilo čemu, uključujući odluku Narodne skupštine Republike Srpske, koja je donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, Komšić je rekao da Narodna skupština Srpske, prema Ustavu BiH, nije ovlašćena da donosi bilo kakve odluke u vezi sa spoljnom politikom jer je to, kako je naveo, isključiva nadležnost Predsjedništva BiH i dijelom Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

– To je razlog zašto mislim da bi mogla biti uskraćena podrška budućem kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali to ostaje da se vidi, kao i da li će doći do nekih promjena, pa da ne zatvaramo vrata cjelokupnom dijalogu o formiranju Savjeta ministara i imenovanju – rekao je Komšić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da Milorad Dodik nije za nastavak NATO puta BiH, već za odlazak međunarodnih sudija i OHR-a. On je rekao da će se NATO put BiH nastaviti jer je, kako je kazao, “zakon na strani NATO puta”, a za koji su digli ruku i SNSD-ovi parlamentarci.

Rekao je to odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše osporavanja iz Republike Srpske puta BiH u NATO te da li će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara budući da je član stranke koja osporava NATO put BiH.

– Milorad Dodik nije za nastavak NATO puta, on je za odlazak međunarodnih sudija, on je za odlazak OHR-a. Ima dosta toga gdje se mi ne slažemo. Mi smo za nastavak NATO puta, mi nismo za odlazak OHR-a, mi nismo za odlazak sudija. NATO put će se nastaviti. Zakon je na strani NATO puta, zakon za koji su svojevremeno digli ruku i predstavnici njegove stranke. Biće vladavina zakona, a ne pojedinaca. Oni su se predomislili. Oni rade na liniji onoga za šta je zainteresovana Rusija. Mi smo za NATO i zakoni su za to – rekao je Izetbegović.

Istakao je da strane sudije iz Ustavnog suda BiH i OHR neće otići iz BiH.

– Da li ćemo podržati Tegeltiju? Vidjećemo da li ćemo zategnuti taj konopac. Ne bih da otkrivam taktiku. Red je na Srbina, SNSD je pobijedio, Dodik sjedi u Predsjedništvu, mislim da sam vam nagovijestio odgovor – kazao je Izetbegović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA