Leteći robot kao pomoć kod spasavanja ljudi

357

Stručnjaci za robotiku sa Univerziteta u Cirihu, u saradnji sa kolegama iz Politehničke škole iz Lozane, konstruisali su dron promjenjivog oblika i veličine, što ovog malog letećeg robota čini idelnim sveznikom spasilaca u misijama traganja i spašavanja iz različitih opasnih situacija.

Jedinstvena mogućnost da u trenutku, tokom leta, promIjeni oblik i veličinu, čini Morphing Quadrotor idealnim uređajem sposobnim da se provuče kroz različite pukotine i zavuče tamo gdJe čovJek ne može da kroči, što može da bude veoma korisno pri spasavanju ugroženih poslIJe katastrofa kao što su razorni zemljotresi.

Ni uske pukotine srušenih zgrada ne bi trebalo da predstavljaju problem, budući da je, u zavisnosti od okruženja u kome se kreće, dron sposoban da sam “prilagodi svoju morfologiju”.

Morphing Quadrotor je sposoban i da ponese manje predmete, što mu uspijeva zahvaljujući konstrukciji koju sačinjavaju glavni ram i četiri nezavisne robotske ruke sa rotorima na krajevima.

Svim opracijama upravlja mali kompjutrer, koji je u njega ugrađen. Dron je opremljen sa dvIJe kamere, od kojih jedna služi za njegovu orjentaciju u prostoru, dok druga prenosi sliku prostora u kome se letjelica kreće.

To mu omogućava da istražuje i prenese sliku iz nedostupnih prostora, kao i da dostavlja manje predmete.

Zanimljivo je i to da sam let drona ne zahtijeva određni oblik letjlice, odnosno njenu simetriju, pa tako Morphing Quadrotor, tokom leta, može da zauzima različite oblike koje sam priolagođava uslovima letenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA