Lavrov: Vašington neće moći od Rusije da napravi slugu Amerike

380
Sergej Lavrov

“Vašington neće moći od Rusije da napravi sredstvo za služenje interesima SAD”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je naveo da je glavni problem u odnosima Moskve i Vašingtona to što SAD nikada nisu smatrale odnos kao vrijedan i dodao da je Rusija objekat za američki politički establišment.

– Mi smo satanizovani da bi se Evropa držala u disciplini i ojačale evroatlantske veze. Ili, na primjer, sada se ozbiljno raspravlja o tome kako da se Rusija iskoristi protiv Kine. A i pokušaji da se inspiriše smjena vlasti u našoj zemlji ili promjena u ruskoj politici, a mnogi u Vašingtonu pate od takve iluzije, diktirane željom da od nas učine sredstvo za služenje američkim interesima – istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, sve dok “objektivizacija” Rusije kao nasljeđe Hladnog rata “ne izvjetri iz svijesti američke elite i prekine da bude praksa, odnosi se neće promijeniti”.

Lavrov je napomenuo da je “selektivna saradnja” štetna, jer ne obezbjeđuje konsolidaciju pozitivnih trendova i predvidljivu budućnost. On je rekao da se Rusija nada da približavanje novih predsjedničkih izbora u SAD neće dovesti do daljeg pogoršanja odnosa između dvije zemlje

– Naravno, može se očekivati da će se sa približavanjem narednih predsjedničkih izbora u novembru 2020. pojedini političari u Vašingtonu aktivnije i upornije preduzimati pokušaje da igraju na “rusku kartu”. Nadamo se da to neće dovesti do daljeg podrivanja osnova bilateralnih odnosa koji ionako nisu u najboljem stanju – rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Moskva već navikla da oportunistički faktori povezani sa američkom unutrašnjom politikom utiču na bilateralne odnose Rusije i SAD i stvaraju dodatne poteškoće u izgradnji dijaloga. Normalizacija odnosa između Moskve i Vašingtona, kaže Lavrov, nije moguća zbog neprijateljskih postupaka SAD i njihovih pokušaja da izvrše ekonomski i vojnopolitički pritisak na Rusiju.

– Konstantno se zalažemo za razvoj normalnog, predvidljivog dijaloga sa SAD na osnovu principa uzajamnog razmatranja i poštovanja interesa – rekao je Lavrov.

Komentarišući mogući susret ruskog i američkog predsjednika, Lavrov je rekao da je za sada teško reći gdje i kada bi se mogao održati novi sastanak, ali da je ruska strana otvorena za to.

– Što se tiče kontakata na najvišem nivou, predsjednik Rusije Vladimir Putin je na konferenciji za medije nakon samita G20 u Buenos Ajresu izjavio da je otvoren za sastanak sa američkim predsjednikom kada za to bude spremna američka strana. Sada je teško reći gdje i kada može doći do takvog kontakta – objasnio je Lavrov.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA