Vlasti u australijskoj državi Kvinslend naredile su hitnu evakuaciju u područjima najugroženijim požarima.

U centralnom dijelu Kvinslenda bjesni više od 110 požara, a situacija se iz sata u sat komplikuje.

Iscrpljenim vatrogascima posao dodatno otežavaju jak vjetar i temperature od približno 40 stepeni Celzijusa.

Stanovnicima Kaptein Krika naložena je evakuacija uslijed nepredvidive vatrene stihije koja prijeti tom području.

Južnije, u oblasti Vinfild, situacija se smiruje i evakuisano stavništvo polako se vraća domovima. Isto je stanje i dalje na zapadu, u regionu Loumida.

Istočno od Brizbejna, požar na obali Sjevernog Stadbrok ostrva prvobitno nije prijetio kućama, ali se situacija zakomplikovala uslijed promjene smjera vjetra. Identični problem imaju na ostrvima Rasel i Meklej.

Menadžer farme Makadamija Robert Grifit, koji se u oblasti Dipvoter sa vatrenom stihijom bori već danima, naglasio je da helikopteri i dalje ispuštaju velike količine vode na požar, ali uzalud.

– Samo kiša može potpuno ugasiti vatru. Ona i dalje tinja, mjestimično plamti. Stanje je i dalje ozbiljno. Ljudi ne bi trebali sjediti, piti pivo i misliti da je najgore prošlo. Tada se najveća sra*a događaju – upozorio je Grifit, dodajući da su lokalno stanovništvo i vatrogasci spasili veliki broj kuća.

Direktor državnog Meteobiroa Kvinslenda, Brus Gun, izjavio je da se tokom dana u priobalnom području Kaprikornije i Vajd Beja očekuju oluje, što je dodatni razlog za brigu.

– Niko sa sigurnošću ne može reći šta đe se desiti kada jaka oluja “udari” na požar. Zato je važno ostati oprezan i poduzeti sve mjere predostrožnosti – poručio je Gun.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA