Predstava “Kolubarska bitka” u izvođenju pozorišta iz Prijedora, gostovaće u srijedu, 12. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NPRS).

“Kolubarska bitka” je komad zasnovan na romanu “Vreme smrti” Dobrice Ćosića, a u pitanju je autorski projekat Aleksandra Dunđerovića, koji potpisuje režiju i adaptaciju, dok je za dramatizaciju bio zadužen Borislav Mihajlović Mihiz.

– “Kolubarska bitka” nije dramska predstava, nego multimedijalni performans i predstavlja doprinos evropskoj proslavi stogodišnjice kraja Velikog rata. U Velikoj Britaniji ovom događaju se pridaje veliki značaj. Video-projekcija, praktično neizostavni element savremenog pozorišta, emituje kadrove dokumentarnih filmova RTS-a i BBC-ja, kao i obilje autentičnih fotografija tog doba, čime pojačava vizuelne senzacije na sceni i dopunjuje minimalističko scenografsko rješenje. Multimedijalni performans je tip pozorišta koji zahtijeva kolektivnu igru, snažne vizuelne i audio slike i dramaturgiju svjetla. Publika je dio predstave koja ima svoju ulogu. Ovaj umjetnički izraz u Americi postoji još od 1960. godine – navodi se u saopštenju.

U predstavi, između ostalih, igraju Goran Jokić, Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Želimir Rivić, Branko Janković, Željko Kasap, Dean Batoz.

Predstava “Kolubarska bitka” će biti izvedena u 20 časova na Velikoj sceni NPRS.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA