Koliko će Francusku koštati pobjeda “Žutih prsluka”?

345

Suspenzija planiranih povećanja taksi na gorivo na šest mjeseci u Francuskoj koštaće dvije milijarde evra, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz vlade u Parizu.

Navodi se da će se ova “rupa” u javnim finansijama u potpunosti pokriti odgovarajućim smanjenjima troškova kako francuski budžetski deficit ne bi probio planiranih 2,8 odsto u 2019. godini.

Odluka francuske vlade da suspenduje planirano povećanje poreza na gorivo, u svjetlu rušilačkih protesta minulog vikenda na ulicama Pariza, ne dovodi u opasnost njene budžetske obaveze, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

– Predsjednik (Emanuel Makron) je uspostavio ekonomski kurs u čijem je fokusu poštovanje naših evropskih obaveza, uz smanjenje potrošnje, dugova i poreza. Ostaćemo na tom kursu – rekao je Le Mer u Briselu, na marginama sastanka ministara finansija EU, prenosi Rojters.

Le Merova izjava je uslijedila nakon što je francuski premijer Eduar Filip objavio da je na šest mjeseci odložio tri fiskalne mjere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara, kao odgovor na proteste gradjana širom Francuske, takozvani pokret “Žutih prsluka”.

Francuski premijer Eduar Filip objavio je da je na šest mjeseci odložio tri fiskalne mjere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA