Koja kompanija je najvrijednija: Apple, Microsoft ili Amazon?

467

U tijesnoj trci za najvrjedniju kompaniju svijeta nalaze se tri korporacije, nakon što se tehnološkim divovima Appleu i Microsoftu priključio Amazon, firma za internet prodaju.

Na kraju berzovnog trgovanja krajem prošle sedmice prvi je bio Microsoft sa vrijednosti od 860 milijardi dolara. Međutim, početkom ove sedmice vodeću poziciju je preuzeo Amazon koji je “narastao” na 866 milijardi. Krajem trgovinskog dana liderstvo je pripalo Appleu, čija je ukupna vrijednost dionica dostigla vrijednost od 877 milijardi dolara.

Uspjeh Microsofta nakon izbora nove uprave kompanije

Microsoft je prošli petak preuzeo vodeće njesto najvrjednijih kompanija, mjesto na kojem nije bio od 2002. godine. Takođe, njegova dionica je najviše vrijedila u tehnološkom sektoru, što nije zabilježeno od 2010. godine.

Vrijednost Microsofta se više nego utrostručila, od kad je u februaru 2014. upravu kompanije preuzeo Satya Nadella. On je ubrzao tranziciju korporacije prema uslugama baziranim na oblaku (cloud-based services).

Apple i Amazon već vrijedili bilion dolara ove godine, ali…

Apple je postao u avgustu ove godine prva kompanija u svijetu koja je premašila vrijednost od jednog biliona dolara. Međutim, problemi sa iPhoneom, kao i najava da više neće objavljivati koliko ih je prodato, snizili su cijenu dionice. Investitori su naime spomenutu najavu doživjeli kao znak da firma očekuje značajan pad u prodaji svog glavnog proizvoda.

Amazonu se takođe dogodila slična rasprodaja dionica, koja im je oborila cijenu. Podsjetimo, Amazon je samo mjesec dana nakon Applea, u septembru ove godine, postao druga kompanija na svijetu kojoj je cijena dostigla jedan bilion dolara.

Međutim, investitori su očekivali bolju prognozu prihoda od strane Amazona, u vezi predpraznične prodaje. Analitičari Wall Streeta očekivali su 3,9 milijardi dolara poslovnih prihoda u četvrtom tromjesečju ove godine, dok ih je Amazon snizio, procijenivši da će oni iznositi između 2,1 i 3,6 milijardi dolara.

Posljedice trgovinskog rata

Cijena obaju spomenutih kompanija bila je pogođena kinesko-američkim trgovinskim ratom. Svaka nova najava carina od strane američke administracije rušila je tokom godine cijenu dionica Amazona, jer je sa carinama rasla i cijena proizvoda u ponudi firme.

Američki predsjednik Donald Trump do nedavno je prijetio da će uvesti carine i na mobilne telefone i laptope koji se proizvode u Kini, gdje Apple ima tvornice.

Cijena dionice obe firme se počela oporavljati ove sedmice, nakon što su američki i kineski predsjednik najavili da neće eskalirati situaciju i uvoditi dodatne carine. Amazonu je u ponedjeljak porasla cijena za 4,9 posto, a Appleu za 3,5.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA